úterý 2. dubna 2019

Švejda: O krásách bezpilotního bombardování (11:55 - Divadlo NoD)

11:55 pokračuje v nejnovější inscenaci O krásách bezpilotního bombardování, která vznikla pod patronací přizvaného týmu Nina Jacques – Boris Jedinák – Jan Tomšů – Ian Mikyska, v politicky zaměřené tvorbě. Po obsahově i provedením bezradných satirách Městečko Fake News a Pravda o 17/11 přichází tentokrát s tématem, které působí neokoukaně a přitažlivě: dronů, jež slouží při vojenských operacích k co nejpřesnějšímu bombardování protivníkových cílů.


Tvůrci (aniž ovšem rozumně zpochybňují prostředky či dokonce vojenské operace jako takové), si všímají odvrácené strany takového způsobu boje, a poukazují na to, že v době „rozkolísávané“ demokracie, jako je ta dnešní (a především ta trumpovská) může hrozit zvýšené nebezpečí jeho zneužití.
Inscenace předvádí na třech operacích americké armády na Blízkém Východě chybné využití (zneužití) dronů. Poukazuje především na vysokou míru odosobnění takto vedených operací; na napětí, které vzniká mezi technologicky vyspělými prostředky a jejich doslova a do písmene domáckým řízením. Vojáci vedou operaci (na obrazovkách sledujeme pohyb dronů jakoby z jejich pohledu či detektujeme místa, kde zasáhly) – a zároveň popíjejí kávu či žehlí. Žádné autentické lidské nasazení (a hrdinství), jde vlastně jen o jakousi počítačovou hru, při níž nehrozí reálné nebezpečí. Jaký potom div, že „nadržení“ vojáci mohou snadno chybně vyhodnotit informace a zasáhnout i tam, kde nebylo třeba. Výstup, přibližující jednu z takových operací, při které byl zasažen nevinný konvoj, je na scéně proveden v lehce nadsazené, zábavné podobě – zároveň však při něm mrazí.
O krásách bezpilotního bombardování není bez kazů; oproti předchozím inscenacím 11:55 tu lze ale zaznamenat – zvláště díky jejímu přesnějšímu a objevnějšímu zaměření – umělecký pokrok.

Premiéra 29. a 30. března 2019. Více informací o inscenaci zde.
Recenze vyšla 6. 5 v Lidových novinách (k přečtení zde).

Žádné komentáře :

Okomentovat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme