pondělí 18. března 2024

Dubský: Soused (Městská divadla pražská)

Městská divadla pražská uvedla v české premiéře novinku z německojazyčné oblasti. Hra Soused Daniela Kehlmanna měla ve vídeňském Burgtheatru premiéru na podzim roku 2022 a je adaptací autorova scénáře ke stejnojmennému filmu.


Vyprávění z jednoho berlínského pajzlu má trochu parametry příběhu z cyklu Bakaláři. Hvězdný filmový herec Daniel (Martin Donutil) se tady zastaví před odletem na důležitý casting do Londýna, střetne se tu ovšem se svým podivínským sousedem Brunem (Miroslav Hanuš), kterého si sice nepamatuje, zato on má dopodrobna zmapovaný Danielův život.


Asi největší předností Kehlmannovy hry jsou dobře napsané dialogy, které dávají oběma hercům v hlavních rolích šanci vyniknout. Nezabrání to ovšem pocitu, že námět není tak nosný, aby utáhl celovečerní formát. Přestože má inscenace Michala Dočekala pouze zhruba hodinu a půl, zvlášť v první části působí zdlouhavě a nevzbuzuje příliš zvědavost na to, kam se bude děj ubírat dál.

Soused staví na problému odcizených mezilidských vztahů, kdy člověk nezná nejen lidi v blízkém okolí, ale často váznoucí komunikace způsobí, že ani netuší, s kým žije. Občas se člověk zasměje střetu sebestředného, ale vnitřně nejistého Daniela s pedantským Brunem, jehož zájem o druhé hraničí s obsesí. Inscenace naťukne i pár vážnějších témat (uprchlíci, nevyrovnání se s dědictvím komunistického režimu), ale dále s nimi nijak nepracuje. Nejlépe tenhle kus vystihuje: neurazí, nenadchne.

LUKÁŠ DUBSKÝ

více informací zde
foto Patrik Borecký

Žádné komentáře :

Okomentovat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme