úterý 23. října 2012

Zahálka: Drábkův Richard III.

V sobotu měl v Klicperově divadle premiéru další přepis divadelní klasiky z dílny Davida Drábka - tentokrát Shakespearův Richard III. Všechno to, co mě na Drábkovi obvykle štvává, tu zůstává přítomno: náchylnost k lacinému moralizování (tentokrát přichází mimo jiné s pronikavým postřehem, že se moc díváme na televizi a málo se milujeme s partnery a vychováváme děti) i značně nevybíravý smysl pro humor, který se neostýchá vedle skutečně povedené slovní hříčky či gagu postavit švandu na první dobrou jak ze silvestrovské estrády.

Navíc (rovněž nikoliv poprvé) místy nezdravě hřeší na to, že označení "kabaret" je pěkná výmluva pro případ, že by to všechno nějak moc nedrželo pohromadě, a občas odbočí úplně mimo - třeba Richmond v podání Jana Sklenáře tu zpívá beatlesáckou píseň Michelle svému koni (!) nejspíš prostě proto, že Sklenář něco zpívá vždycky a že je na to tak hradecký divák zvyklý.
Jenomže vedle všech zbytečných odboček a legrácek tu tentokrát zůstalo překvapivé množství Shakespeara, včetně blankversu (v Hilského překladu) - a to Shakespeara přesně vyloženého, s nemálo skutečně dobrými inscenačními nápady a přinejmenším jedním opravdu vynikajícím hereckým výkonem (tím mám pochopitelně na mysli Pavlínu Štorkovou v titulní roli).
Myslím, že Drábek je jeden z nejnápaditějších středoproudých divadelníků, jaké máme - ale potřeboval by za sebou neustále několik opravdu nekompromisních dramaturgů, kteří by jeho obžernou imaginaci dokázali usměrňovat a nepřistoupili vždy nutně na jeho hru, jakkoliv lákavý je jeho obvyklý úspěch u diváků. Jinak se sotva zbavím pocitu, že mohlo být ještě podstatně lépe, který u jeho inscenací více (Koule) či méně (Richard) cítívám.

Michal Zahálka

11 komentářů :

  1. "Málo se milujeme s partnery a vychováváme děti"... Tento postřeh mě zaujal, neboť jsem v poslední době zaznamenal, jak DD ve svých interview toto rodičovské téma, v privátních souvislostech, opakovaně propírá. Tedy (umělecká) cesta od jednoho populárního tématu dnešní doby (krize středního věku) k druhému (zodpovědné /otcovské/ rodičovství)?

    OdpovědětVymazat
  2. Není on ale Drábek nešťastně rozvedený, že se vrtám v soukromých záležitostech?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to asi jo, ale dítě vychovává (vídávám ho s ním na Vinohradech). vynnechme tedy slovo "zodpovědné".

      Vymazat
  3. Konečně téma hodné tohoto blogu! Nepletu-li se (při vzpomínkách na ta různá interview): nešťastně se rozvedl (resp. dlouho se s bývalou manželkou přetahoval o dítě), ale nakonec se to (pokud jde o to dítě, jeho péči) šťastně vyřešilo. Ale o to samozřejmě nejde. Protivný je mi, nejen v Drábkově případě, ostentativně proklamovaný postoj "Jsem starostlivý otec" (co dobře ví, že každej chlap má v sobě i kus animy).



    OdpovědětVymazat
  4. Tak bulvár nám jde, to mám radost.
    To, zda má Drábek právo kázat o vzorném rodičovství, mě ale ani trochu nezajímá - pokud o tom napíše hru (nebo upraví nějakou klasiku - třeba Médeiu?), nevidím v tom problém. Jenže v Richardovi je to vysloveně bokem řečený přílepek bez souvstažnosti s dějem, který tak nějak mimoděk pronáší připsané postavy Žáby a Ptáka (fungují jako jakýsi "kabaretní" rámec - to už jsme ale zase u toho problému, že označení "kabaret" vede k lenosti a nestřídmosti).

    OdpovědětVymazat
  5. patrně nechápu, jaký je rozpor mezi (vzorným, zodpovědným) rodičovstvím a rozvodem.

    OdpovědětVymazat
  6. Já byl spíš zvědavý. Z teatrologického hlediska je to rozdíl samozřejmě zcela zanedbatelný.

    OdpovědětVymazat
  7. No, to jste se tu hezky sešli, vopičáci. Šmejdit zlomyslně jinému v soukromí, pomlouvat, vytrhávat věci z kontextu, na to vás užije. Teta Máňa

    OdpovědětVymazat
  8. Koukám jak blázen. Švejdo s Mikulkou, vy tady klevetíte jak klimakteričtí diblíci. Drábek není nešťastně rozvedený, neboť nebyl nikdy ženatý. S partnerkou se tahal o dítě, ne však dlouho a dnes vycházejí výborně. Otcovství je pro Drábka prvořadá věc a někdy o něm vypráví až přepjatě. Jako otec dosud neselhal, jako partner často ano. Tolik pro zmíněné pány z Pestrého světa. Citace o rodičovství z Richarda je nepřesná. Opájet se recenzí Machalické vám, mladým puškám, taky nesvědčí, neboť je ten text odbytý. Pište o mně kriticky,ať se chytnu za nos, ale ne hloupě. Díky. Drábek.

    OdpovědětVymazat
  9. Vážený pane Drábku, děkujeme za vysvětlení. Konečně v tom tedy máme jasno jak z hlediska vašeho rodinného stavu, tak rodičovských priorit. Ne že by na tom ovšem kdy záleželo. Diskuse (na internetové poměry, uznejte, dosti nevinná) na kterou reagujete, vznikla v rámci „demo provozu“ a je tedy více povrchní zábavou než hlubším rozborem vaší osoby.
    Psát o vás kriticky se jistě chystáme. Že to nebude hloupé, však zaručit nedokážeme.
    Pokud jsme se vás a tety Máňi nějak dotkli, je nám to líto.
    Nezlobte se prosím a navštěvujte nás častěji.

    OdpovědětVymazat
  10. Pane Škorpile, pokud se Vam divadelni kritici rýpou na veřejném blogu v soukromém životě, tak máte 3 možnosti: dát jim pěkně chlapsky po tlamě, tiše jimi pohrdat, nebo jim písemně naznačit, že vás tímhle potměšilým blábolením urážejí. Zvolil jsem možnost třetí. "Demo provoz" je chabé vysvětlení. Rád bych Vás bral vážně, dopřejte mi ten luxus. Drábek.

    OdpovědětVymazat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme