čtvrtek 28. února 2013

Mikulka: Koupelny, Part I. (Alfréd ve dvoře)

Divadlo je mimo jiné sympatické tím, že nejspíš neexistuje nápad příliš absurdní na to, aby se nedal použít jako základ seriózní inscenace. Předloni jsme se na hradeckém festivalu trmáceli na už-si-nepamatuju-jaké sídliště do neznámého panelákového bytu, tam jsme si stoupli do vany a dírou v závěsu jsme asi tři minuty sledovali blíže neurčenou dívku, jak se podivně líčí a upravuje a odchází. A pak jsme se zase trmáceli zpátky do centra. Bylo to celé natolik kuriózní, že si to na rozdíl od naprosté většiny tehdejších „normálních“ festivalových představení docela živě pamatuji dodnes. A vida: skupina damáckých scénografek dotáhla tuhletu minutovou show až k celovečerní inscenaci.
Údajně na základě terénního průzkumu koupelen mnoha českých a francouzských bytů. Pokud se dá věřit tomu, co o sobě dámy tvrdí u příležitosti vystoupení v Alfrédovi ve dvoře v rámci Malé alternativy. Ale nejspíš dá, na jejich webových stránkách lze nalézt řadu důkazů.

Začátek vycházel se stejného principu jako tehdy, jen to celé probíhalo obráceně: dírami v závěsu jsme šmírovali slečnu, která se ve vaně plné vody porůznu omývala a šplouchala. (Jen pro pořádek – na sobě měla cudné plavky, neboť jakémukoli náznaku erotiky se tahle inscenace pečlivě vyhýbá). A záhy se ukázalo, že hlavním neživým protagonistou tentokrát bude mýdlo. Kusy mýdla se objevovaly v nejrůznějších svazcích a konstelacích, porůznu provrtané a také rafinovaně připevněné k všemožným částem těla. Když se ve druhé půlce představení dění vyvalilo z koupelny do prostoru malého sálu Alfreda, vzniklo tu postupně – s pomocí tekutého mýdla – jakési kluziště, ve kterém účinkující zatančily podivný klouzací tanec. Ale pozor, stejně jako to celé nechtělo být erotické, nebylo to vlastně ani legrační, jen stále podivnější a podivnější. Vážně se tvářící výtvarnice, klouzající sem a tam po linu s vrstvou tekutého mýdla. Ale stejně si to zas budu nějakou dobu pamatovat. Určitě až do dalšího pokračování, které se má za pár měsíců odehrát v koupelnách činžáků v okolí Alfrédova dvora.

 Více informací  o inscenaci (a hlavně fotografie) zde

Žádné komentáře :

Okomentovat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme