neděle 1. března 2015

Festival Sněz tu žábu! (pár informací úvodem)

ZPRAVODAJ STUDENTŮ DIVADELNÍ VĚDY (č.0)

V prvním březnovém týdnu se Praha dočká prvního ročníku festivalu francouzského divadla Sněz tu žábu! Festival vznikl z iniciativy studentek Katedry divadelní vědy FF UK Natálie Preslové a Denisy Burešové, které záhy přizvaly ke spolupráci absolventku DAMU, režisérku Lindu Duškovou, toho času doktorandku na pařížské konzervatoři.


„Naším cílem nebylo přivézt do Čech výkladní skříň francouzského divadla. Chtěly jsme českému publiku představit inscenace a texty ne možná nejznámějších autorů, ale takové, o nichž se domníváme, že mohou v českém kontextu rezonovat. Jedním ze záměrů naší aktivity je vyvrátit klišé o francouzském divadle, hledat styčné body obou kultur a dát příležitost k rozvíjení mezinárodních vztahů, ze kterých by profitovaly obě strany,” říká ředitelka festivalu Natálie Preslová. Vedle divadla nabídne festival i hudební vystoupení či gastronomické požitky, jak ostatně napovídá už jeho název.

V rámci tohoto ročníku, který se odehraje v prostoru Venuše ve Švehlovce, mohou festivaloví diváci zhlédnout francouzskou clownpunk inscenaci WARPIG. „Tato inscenace, která slavila velký úspěch na mezinárodním divadelním festivalu v Avignonu, je příkladem divadla, které pohrdá slovem a dělá si legraci z francouzské pseudoelitní kultury v tom smyslu, v jakém je často francouzská kultura zjednodušeně vnímána u nás,” dodává Preslová. Dále je na programu francouzská heavy metal soap opera WARIOT IDEAL významného divadelníka Vojty Švejdy a divadelní adaptace francouzského artového filmu LONI V MARIENBADU. MADE IN CZECHOSLOVAKIA souboru Depresivní děti touží po penězích.

Nahlédnout do současné francouzské dramatické tvorby umožní divákům série čtyř scénických čtení nových francouzských divadelních her, jejichž české premiéry připravili mladí čeští režiséři. Lidožroutek Suzanne Lebeau v režii Janka Lesáka reprezentuje tvorbu určenou dětskému divákovi. Texty Odcházím dvakrát Nicolase Douteyho a Shakespeare a Cervantes Juliena Daillèra, oba v režii Lindy Duškové, zase představují proud současného absurdního dramatu a Rapsodie bez tváří Sigrid Carré-Lecoindre (režie Simona Petrů) je ukázkou divadla poezie. Po každém čtení bude následovat tematicky odpovídající diskuze s autory her a s českými i francouzskými divadelními profesionály, režiséry, dramaturgy a překladateli. Program festivalu je určen široké veřejnosti a bude kompletně přístupný v českém i ve francouzském jazyce. Večery budou završovat každodenní afterparties.

Všechna představení se odehrají ve Venuši ve Švehlovce (Slavíkova 22), afterparties se budou konat v blízkém klubu ve Vlkově 26.

Nadivadlo poskytne prostor studentům teatrologie, kteří budou přinášet každodenní zpravodajství o jednotlivých představeních a dalším festivalovém dění. Nebudou chybět ani tipy na to, jak si chutně připravit žabí stehýnka.

Kompletní program je k dispozici na oficiálních stránkách festivalu
Vstupenky je možno zakoupit zde

JANA BARTŮŇKOVÁ

Žádné komentáře :

Okomentovat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme