čtvrtek 15. října 2015

Mikulka: Mutus Liber (Handa Gote - Alfred ve dvoře)

Jeden si dodnes říká, jak tu definici divadla Zich pěkně vymyslel. „Vespolné jednání osob hrou herců na scéně“ se na Handu Gote a jejich Mutus Liber hodí jak ušité. Tedy pokud budeme za herce počítat i hudebníka, kuchaře a dva ajťáky, ale proti tomu by snad Zich nic nenamítal. Vespolné jednání mělo obřadný ráz, představení začalo sáhodlouhým vítáním a představováním (což činil Tomáš Procházka jaksi kastrátskou fistulí), a skončilo pozváním na hostinu.


Mezitím se odehrávala asi třičtvrtěhodinová orgie absurdního vynalézavého hračičkářství všeho druhu, od chemického kutilství, přes odlévání olova, hnětení voskových figurek, hrátky s elektřinou, házení magnetů na rytíře, tanečky na venkovské motivy a leccos dalšího, co už si teď ani nepamatuji. Dílem to bylo k vidění i skrze projekci, občas dělenou nebo různě zasmyčkovanou, hudebník k tomu hrál a zpíval barokní lidovky a nakonec vše řádně stvrdil latinskou verzí Písně práce. Vše v poklidném tempu, důstojně, s vážnou tváří a beze slov.

Moc hezké. Takovéhle divadlo jsem toužil vidět na základní, střední i vysoké škole místo laborek z fyziky, chemie, alchymie i všech ostatních obyčejných předmětů. Je milé, že se to podařilo napravit alespoň takhle po letech.

Více informací o inscenaci zde
foto Petr Králík

Žádné komentáře :

Okomentovat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme