úterý 28. května 2019

Švejda: Smrt mu sluší (Švandovo divadlo)

Ředitel Švandova divadla Daniel Hrbek si k desátému výročí uvedení svého úspěšného a dodnes hraného kusu Kdo je tedy ředitel? nadělil novou inscenaci, vzniklou na základě vlastní hry, Smrt mu sluší (a rozhodl se ji - jak uvádí v programu - věnovat k desátým narozeninám své dceři Rózičce...). Jde o oddychovou, provozními záležitostmi obhajitelnou komedii, zasazenou do vděčného prostředí divadla a napsanou pro sehrané herecké duo Michal Dlouhý - Kamil Halbich.

foto A. Hrbková

Až potud všechno v pořádku. Hrbek se v programu odvolává na žánr situační komedie s prvky komedie konverzační. Ano, ale i tyto žánry mají svá pravidla. V Hrbkově komedii je však od jisté chvíle prakticky všechno možné, jeho hra se může vyvíjet zcela libovolně, jak mu zřejmě který nápad přišel na mysli, a trvat může hodinu a nebo také čtyři. Každý vtip je dobrý, ber kde ber, jen když se diváci smějí. A inscenace jako taková vše podává po lopatě, tlustě obtahovaným herectvím, s těmi nejjednoduššími režijními fórky, že ani i ten nejméně náročný divák nezaváhá.
Diváci na prvé repríze se opravdu dobře bavili, na konci odměnili herce srdečným potleskem a nepochybuji, že stejně tak tomu bude i při dalších reprízách.
Švandovo divadlo před nedávnem stáhlo z repertoáru svůj nejčerstvější kus, Páclovu inscenaci podle silně nepovedené hry Davida Košťáka Hladová země. Rozhodování nového uměleckého šéfa Švandova divadla Martina Františáka, jak se postavit k řachandě svého ředitele s její proklatě nenáročnou úrovní, která patří snad do některého z bulvárních divadel, ale na scénu hlavního města Prahy, řekl bych, určitě ne, mu vůbec nezávidím.
---
P.S.: Vzít si za hlavní inspirační zdroj pro postavu Davida Hartmanna (alias Doktora Vektora), "divadelního kritika a experimentálního kytaristy malých forem", kolegu Mikulku (alias Inženýra Vladimíra), proč ne. Ale parodovat jeho intelektuálně sofistikovanější produkci způsobem, jakým se v 30 případech majora Zemana vysmívali tvorbě Plastiků nebo jakým na sokolovském Festivalu politické písně (ne)blahé paměti v sedmdesátých letech jakýsi přičinlivec parodoval tvorbu protestních folkových zpěváků (na jeho jméno si bohužel nevzpomenu, ale na youtube jeho píseň určitě někde visí)... Danieli Hrbku??!!

Premiéra 25. května 2019. Více informací o inscenaci zde.
     

Žádné komentáře :

Okomentovat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme