neděle 27. února 2022

Švejda: Dinopera (KHWOSHCH group)

Karel Zeman, Handa Gote, a ovšem - Monty Python; ti všichni jako by stáli za "tragickou loutkovou operou" Dinopera mezinárodního projektu KHWOSHCH group, propojujícího studenty KALD DAMU a hudebníky z Německa.


Půvab i hrůza pravěkých příšer i ještě starších organismů (jakoby inspirované Cestou do pravěku i verneovskými filmy Karla Zemana), schopnost podat hyperbolizovanou věc s vážnou, kamennou tváří (jak to dělá Handa Gote; Tomáš Procházka ostatně Dinoperu pedagogicky vedl) a samozřejmě - klíčový nápad zkřížit dvě, resp. tři nesourodé věci (žánr opery a loutkového divadla s vyprávěním o zrodu, životě a vyhynutí dinosaurů; po vzoru Monty Pythonů) - to vše, i další, dalo vzniknout pětačtyřicetiminutovému atmosférotvornému útvaru s kouzlem absurdity, operní či obecně zvukové vznešenosti i čiré poezie - jako když se např. na začátku na miniaturním jevišti vznášejí prvé živočišné organismy za doprovodu příhodných charakterizačních zvuků a nebo když na konci dinosauři hynou v oblacích povalujícího se kouře.
Vlastně škoda, že tvůrci své dílko kompozičně i hudebně nerozvinuli z - když už jsme u těch Monty Pythonů - (tak trochu nahozené) "seriálové" půlhodinky do plnohodnotného "celovečerního" formátu. Zasloužilo by si to.

Premiéra 3. července 2021 na Loutkářské Chrudimi. Zhlédnuto 26. února 2022 v Alfredovi ve dvoře.
        

Žádné komentáře :

Okomentovat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme