středa 23. listopadu 2022

Dubský: Spáči (Divadlo pod Palmovkou)

"Chápete to?" ptala se během přestávky svého doprovodu divačka sedící v řadě za mnou. Myslím, že tak poměrně vystihla rozpoložení řady návštěvníků v poněkud prořídlém hledišti na první repríze inscenace Spáči.

Já jsem si tedy spíš pokládal otázku, co vedlo vedení libeňské scény k výběru právě tohoto textu litevského dramatika Maria Ivaškevičiuse. Je pravda, že základní myšlenka nezní vůbec marně - lidstvo se po sérii katastrof koncentruje v několika megapolích, kde je ale poněkud těsno, a tak se vládci rozhodnou, že se obyvatelé rozdělí na dvě směny, které budou rotovat v desetiletých cyklech. Jedni budou žít a pracovat, druzí hibernovat. Problém nastává, když jednu ze směn ovládne totalitní režim.


Dystopie s katastrofickou vizí budoucnosti patří k mým oblíbeným žánrům, jenže Spáči jsou hlavně v první polovině téměř k nepřečkání. Dialogy jsou křečovité, pokusy o humor zoufale nevycházejí, děj je rozplizlý a nikam moc nesměřuje. Druhá část je o něco lepší, konečně se vyloupne hlavní téma - obtížnost boje proti diktatuře, které část společnosti tleská, jelikož je nečiní "otroky vlastních rozhodnutí". Ve světle toho, jak moc obyvatel postkomunistického bloku vyjadřuje svou inklinaci k autoritářství a vládě pevné ruky, je tohle téma bohužel dost aktuální.


Rumunská režisérka Catinca Drăgănescu důraznou snahou o předání poselství problematičnost předlohy spíš zdůraznila, některé scény navíc působí dojmem, že v nich jde jen o samoúčelný efekt (třeba když jsou herci pomocí popruhů vytaženi vysoko nad jeviště, aby tam odříkali jeden krátký dialog).

Co se ovšem povedlo, je futuristická výprava (scénu vytvořil Adrian Damian, autorkou kostýmů je Barbora Maleninská), která dokáže i s pomocí zvuků a projekcí pěkně evokovat vzdálenou a nepříliš veselou budoucnost. Značnou energii vkládají do představení rovněž herci.


Je sympatické, že Divadlo pod Palmovkou ani v současné nelehké době nejde jednoduchou cestou uvádění provozních komedií. Soudě dle čistě zdvořilostního závěrečného potlesku se však tentokrát v Libni s publikem míjejí.

LUKÁŠ DUBSKÝ

více informací zde
foto DPP

Žádné komentáře :

Okomentovat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme