úterý 14. února 2023

Mikulka: Zvěřinec (Studio Hrdinů)

Siláctví místo síly


S inscenačním stylem Miroslava Bambuška jsem vždycky míval problém, a na jeho nové premiéře jsem si po několikaleté pauze potvrdil, že se na tom nic nezměnilo. Bambušek se snaží pracovat metodou intenzivních divadelní obrazů, jenomže, obávám se, dar vytvářet skutečně silné obrazy jednoduše nemá. Což kompenzuje přístupem, který by bylo možné označit jako „režijní siláctví“.

V případě Zvěřince se stal obětí tohoto siláctví Josef Zvěřina. Na začátku představení diváci vidí krátký dokument, ve kterém kněz Zvěřina mluví o schopnosti smířit se se životem, o pokoře, o tom, že láska je nejsilnější zbraň bezmocných. Ať už s ním souhlasíme nebo ne, je to výpověď neokázalá, podložená a potvrzená celoživotním postojem, prověřená v podmínkách často příšerných a nelidských. Tichá síla. A potom nastoupí Bambušek s nevynalézavě uřvanou, dryjáčnickou podívanou, při které do nepřetržitého křepčení několika postav, nervních projekcí a halasné hudby nechá herce citovat Zvěřinovy texty. V příběhu je předvedena Zvěřinova pevnost i „obyčejná usměvavá lidskost“, v závěru dojde také na to, jak dokázal odpouštět nepřátelům (zde karikovaně odpudivému estébákovi), jenže málo platné, mez banální a prvoplánové ilustrace zůstane nepřekročena.


Výsledkem je, že inscenace, která byla zamýšlena jako hold Josefu Zvěřinovi, vyznívá spíš jako divadelně i obsahově mělká exhibice samotného režiséra. Pokud se chce někdo něco dozvědět o Zvěřinovi nebo se zkrátka jen s touto osobností nějakým způsobem „setkat“, bude muset hledat jinde.

P.S. 
Dodatečně se musím tak trochu omluvit Lucii Trmíkové a Janu Nebeskému, jejichž inscenaci o Růženě Vackové (která měla k Zvěřinovi velmi blízko) jsem minulý týden označil za spíše úctyhodnou než strhující. To si sice myslím stále, ale v zájmu jakési spravedlivé kalibrace měřítek je nutno jedním dechem dodat, že v porovnání se Zvěřincem se z obsahového i z divadelního hlediska jedná o úplně jinou ligu.


více informací zde
foto Martin Špelda
o inscenaci jsem mluvil v Mozaice ČRO Vltava (14.2. od 8:30)


Žádné komentáře :

Okomentovat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme