sobota 3. února 2024

Škorpil: Uvnitř banánu (Divadlo Na zábradlí)

V zásadě bych na okraj inscenace na motivy knihy Pavla Klusáka Uvnitř banánu mohl napsat něco podobného, co jsem poznamenal už v reakci na Medvěda s motorovou pilou. Obě inscenace mají obdobná pozitiva i negativa. Na jedné straně stojí tentokrát herectví Davida Petrželky, Kateřiny Císařové a Anny Kameníkové, muzikálnost většiny obsazených a hudba Martina Kyšperského r/evokující kreace muzikálních outsiderů a exotů.


Na straně druhé je pak snad už příliš ohraný formát leporela monologů, dialogů a situací kroužících kolem ústředního tématu či motivu, který zdánlivě může trvat neomezeně dlouho, nebo také klidně skončit už před hodinou. Tentokrát ještě „komplikovaný“ poměrně klišovitým obrazem mysli psychicky narušeného hrdiny jako bezvýchodného a absurdního hotelu zabydleného podivnými figurami a zbytečně nastaveným sentimentálním koncem, doslovujících nejen to, co už inscenace dosud jasně naznačila, ale i to, co je obsaženo v nápadité aranži písně People Are Strange, jejíž flétnové finále si jasně říká o to být vynikajícím un/happy endem.


Na osobní rovině musím přiznat že „Banán“ je mi bližší posmutnělou a vykloubenou atmosférou než jasněji čitelný „Medvěd“, nicméně obdobný režijně-dramaturgický zádrhel vidím v obou.

 

více o inscenaci
foto KIVA

Žádné komentáře :

Okomentovat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme