úterý 24. září 2024

Voska: Noc zlomených nehtů (Divadlo pod Palmovkou)

Divoká jízda, která ne a ne skončit


Našlo by se toho docela dost, co by se Noci zlomených nehtů, údajně prvnímu českému rapovému muzikálu, dalo na první dobrou s úspěchem vytknout. Třeba hodně řvavou stereotypizaci ženských (nebo spíše jakýchkoli) postav, kolísavou kvalitu rapu či několik nadbytečných vulgarismů.


Nic z toho mi ale vlastně úplně nevadilo. Režisér Tomáš Dianiška totiž vše výše uvedené ve své nové gangsterce přetírá takovou vrstvou okouzlující sebeironické nadsázky, že se na to všechno dá přistoupit. Stačí se naladit na žánr parodie, se kterým PR divadla kdovíproč vůbec neoperuje, a pak už se jen nenáročně bavit. Nic proti tomu, smrtelně vážní protřelí mafiáni Jana Teplého a Petra Reifa nabízejí atraktivní souboj dvou legračních mužských eg i vděčný duel Čech a Moravy. K tomu dobře hraje živá trojčlenná kapela, Jaroslav Blažek si slušně rozumí s rapem a Karolína Baranová hiphopový celek doplňuje skvělým zpěvem.


Nacpat to všechno do hodiny a půl bez pauzy – a na lehkonohý, široce divácky přístupný zážitek by mohlo být zaděláno. Jenomže tvůrčí tým s Dianiškou v čele se rozhodl novému titulu dopřát skoro o hodinu delší stopáž. V prologu inscenace slíbená divoká jízda tak po přestávce postupně zpomaluje a na povrch se dostávají všechny problémy, které Noc zlomených nehtů má. Tedy zejména překombinovanost několika dějových linií, které se ne vždy daří úspěšně propojit a už vůbec ne dovést ke smysluplnému závěru, a čím dál menší zapojení tolik slibovaného rapu. Navíc ani větší rozsah tvůrce nepřivede k závažnějším podtónům, naprostá většina inscenace si vystačí s komickým laděním – dobrým, místy i hodně vtipným, ale přece jen trochu jednolitým.


Věčná škoda, že se první premiéru Divadla pod Palmovkou v nové sezóně nepodařilo udržet v sevřenějších mantinelech. Ani výsledná podoba není k zahození, a reakce na první repríze napovídaly, že své obecenstvo si najde. Přesto zamrzí nevyužitý potenciál, kterým by tahle do jisté míry průkopnická inscenace mohla disponovat.

VOJTĚCH VOSKA

více informací zde
foto: Martin Špelda

Žádné komentáře :

Okomentovat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme