středa 20. listopadu 2013

Mikulka: Bomberka (Divadlo Letí - A studio Rubín)

Dva v jednom


Je jaksi v řádu věcí, že někteří umělci produkují výborné věci, a jiní zas, s odpuštěním, sračky. Nepřestává mě ale překvapovat, že se obě extrémní polohy mohou sejít u jedné a té samé osoby nebo dokonce v jednom jediném díle. Nuckollsova Bomberka toho může být docela dobrým příkladem.

Vytvořit cosi smysluplného ze zmateného pokusu Jiřího Pokorného o ironickou grotesku na evropskounijní motivy se zdá být úkolem skoro nadlidským, dlouho to však vypadá docela nadějně. Nic hlubokomyslného, ale první třetina představení má styl, vtip i potřebný švih. Třeba výslech, při kterém terorista mluví maďarsky, policajt francouzsky a afektovaná slovenská tlumočnice (kterou hraje muž) si kromě překládání telefonicky domlouvá své dívčí záležitosti. V podkresu zní nepatřičně líbezná francouzská hudba a výsledkem je roztomile zvrácená absurdní žánrová scéna. No a pak dojde na humor typu debaty dvou dam na záchodě, při které okolo sedící pánové předstírají hlasité vyměšování - aby to celé mohla zakončit pointa v podobě repliky „to bude průser“. Nebo na opakovaný pokus o babylónsky mnohajazyčnou parodii Reedova hitu Perfect Day, tak snaživě legrační a tak špatně zazpívanou, že si v trapnosti příliš nezadá ani s onou záchodovou scénou.

Z hlediska výsledku na tom vlastně nezáleží, ale stejně by mě docela zajímalo, jestli to inscenátoři dělají proto, že jim samotným to takhle přijde správné a vtipné, nebo se chtěli zavděčit troškovsky naladěnému publiku, a nebo si prostě jen nevěděli rady s příliš nesouvislým a rozbíhavým Pokorného textem…

Více informací o inscenaci zde
Recenze vyjde v Lidových novinách

Žádné komentáře :

Okomentovat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme