středa 10. května 2023

Voska: Kde je ta ryba? (Dejvické divadlo)

Jako ryba ve vodě


Po patnácti letech od premiéry 39 stupňů se do Dejvického divadla vrátil režisér David Ondříček, tentokrát s inscenací vlastního textu – Kde je ta ryba? První Ondříčkův dejvický počin jsem neviděl, leč z desetileté doby uvádění usuzuji, že to byl divácký hit. Věřím, že letošní novinka – jakkoli vedle oceňované Fifty působí nenápadně – má našlápnuto k podobnému úspěchu.


Na inscenaci Kde je ta ryba? si nejvíc považuji toho, že se vůbec nebere vážně. Přitom by teoreticky mohla: hraje se tu o věcech místy dost trudných, ať už je to všudypřítomná smrt, nebo prapodivné rodinné vztahy. A čtyři dejvičtí účinkující plus tři hosté hrají své lehce vyšinuté postavy zpravidla se zanícenou seriózností, s minimem groteskní stylizace. Dva kamarádi, představovaní Jaroslavem Pleslem a Pavlem Šimčíkem, si založí mobilní krematorium, k tomu se kolem ochomýtá nedůvěryhodný pojišťovák (David Neužil) či záhadná uklízečka (Simona Babčáková).

To vše dohromady tvoří zábavný, byť řádně černohumorný mix, který Ondříček ještě koření nádherně ujetými hudebně-pohybovými výstupy. Choreografie Marka Zelinky a hudba Marka Doubravy paroduje muzikálová velkočísla, na která v Dejvicích přiznaně nemají ani prostor, ani soubor. Nepřehlédnutelné je zaujetí herců a hereček, kteří se do bláznivých kreací vrhají s nakažlivou energií. Promyšlená a výrazná práce s hudbou, byla moc dobrým nápadem. Obzvlášť když většina účinkujících dobře zpívá a je naživo doprovázena trojčlennou kapelou s Doubravou v čele.


Těžko se vyhnout srovnání s Fifty. S tím, že Kde je ta ryba? u mne vychází jako jasný vítěz. Nebere padesátnictví jako záležitost téměř tragickou, optika je mnohem humornější, otevřenější a sympaticky lehce střelená. A také jsem se tentokrát v hledišti nemusel cítit jako vetřelec, Ondříček na rozdíl od Zelenky naštěstí nemá potřebu zobrazovat mladou generaci jako zákeřnou hrozbu, dílem závislou na technologiích, dílem provozující zlý a falešný aktivismus.

Zkrátka jsem se k těm zaslouženým ovacím vestoje milerád připojil.

VOJTĚCH VOSKA

foto Alena Hrbková
více informací o inscenaci zde




Žádné komentáře :

Okomentovat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme