středa 19. srpna 2015

Mikulka: Letní Letná - Morsure (Compagnie Rasposo)

Úplně úvodem je nutné napsat, že se mi Morsure upřímně líbilo. Tedy z velké části. A potom nezbývá než dodat, že to bylo představení zároveň trochu rozčilující. Někdy se to stane: celou dobu máte intenzivní pocit, že vám účinkující chtějí cosi sdělit (kromě očekávaného předvedení fyzické zdatnosti a efektních triků, samozřejmě), chvílemi snad dokonce, že vám chtějí mermomocí něco sdělit, a přitom se pořád ne a ne vyloupnout, co by to tak asi mělo být.

Nejdřív to vypadá na jakési zhmotnění napůl erotických a napůl děsivých snů mladé ženy, pak přijde cosi na způsob lehce ironického retro pohledu na filmové hvězdy padesátých let a nakonec se objeví (trochu těžkopádný) obraz cirkusové drezury, ve kterém vystupují dva artisté, kteří se dosud na scéně prakticky neukázali. V programu se píše o brutalitě a nostalgii, což vyhlíží dost obecně, nic lepšího a konkrétnějšího mě ale prostě nenapadá; ale třeba spolu ty jednotlivé části opravdu nijak hlouběji nesouvisely.




A teď bez snahy to všechno nějak interpretovat: Morsure má po většinu doby silnou atmosféru (ať už dusně vážnou, ironizující nebo posmutnělou), objeví se celá řada efektních triků (především ty na pružné tyči a na laně), dobře se tu tančí, živá hudba je výborná a několikrát se přidá i vynalézavé svícení. Velmi příjemná hodinka a půl.

Recenze vyšla v Divadelních novinách 15/2015 (k přečtení zde)
Více informací o inscenaci zde

Žádné komentáře :

Okomentovat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme