neděle 21. listopadu 2021

Dubský: Benátský kupec (Klicperovo divadlo Hradec Králové)

Už první scéna, ve které parta opilých mladých lidí pověsí Šajlokovi na dveře plakát s karikaturou žida a nasprejuje přes něj Davidovu hvězdu, ukazuje, co režiséra Petra Svojtku na Shakespearově Benátském kupci zajímá. Je to rozdělená společnost, ve které spolu znepřátelené skupiny lidí nemohou najít společnou řeč, a tak radši „nálepkují“. Vždy je jednoduší někoho označit jako žida nebo křesťana, než s ním diskutovat.


S tím souvisí naprostá (účelová) nesnesitelnost většiny postav. Šajlok v podání Jiřího Zapletala je zaťatý, sebelítostivý a trochu teatrální, vzhledem k tomu, jak se k němu chová jeho okolí, ale lze jeho postoj pochopit. Bassanio (Vojtěch Říha) a jeho suita jsou vyobrazeni jako zpovykaná zlatá mládež, které nechybí sebevědomí a rozhazovačnost. Porcie (Michala Gatialová) je pojata jako znuděná žena, která čas mezi odmítáním nápadníků tráví se sklenicí vína v ruce. Tomuto výkladu se trochu vymyká scéna, v níž si u dóžecího soudu zahraje na doktora práv a kde prokáže až nepřípadný důvtip.


Všeobecné bezskrupulóznosti se vymykají jen dvě postavy. Kupec Antonio (Jan Vápeník), jehož cit k Bassaniovi se zdá skutečný a jenž po úspěšných námluvách svého přítele s Porcií zůstává osamocený se svou nenaplnitelnou láskou. Šajlokova dcera Jessica (Natálie Holíková) zase velice rychle vystřízliví z čerstvě nabyté svobody, když pozná, do jak povrchní partičky se to dostala.

Některé infantilní vtípky jako maska z Vřískotu nebo pouťová labuť místo gondoly bych asi oželel, ale jinak působí hradecká inscenace dost aktuálním dojmem.

LUKÁŠ DUBSKÝ

foto Patrik borecký
informace o inscenaci zde

Žádné komentáře :

Okomentovat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme