čtvrtek 25. listopadu 2021

Švejda: SKUTR povede činohru ND

Rozhodnutí Jana Buriana zvolit (dle doporučení odborné komise) do čela činohry Národního divadla duo SKUTR (Martina Kukučku a Lukáše Trpišovského) je - abych začal svoji glosu velice podobně jako v případě zvolení Daniela Špinara před sedmi lety -  myslím celkem předpokládanou volbou... nikoli ovšem jen zlaté střední cesty, ale i poučením se ze Špinarovy éry a jistým zacouváním zpět.


Proč SKUTR? Protože Kytice, napadne člověka okamžitě. SKUTR vytvořil divácky nejúspěšnější titul Špinarovy éry a - což je ještě důležitější - jeho prostřednictvím si i získal velkou přízeň herců Národního divadla, zejména těch - jak bylo lze zaznamenat z různých rozhovorů - ze starších generací, kteří byli za Špinara z různých důvodů odstaveni na druhou kolej. Právě skutečnost, že Špinar dal za svého vedení jednoznačnou přednost hercům i režisérům své generace, že udělal z činohry - personálně, esteticky i tematicky - de facto generační divadlo, považuji za jedno z hlavních mínus jeho éry.
A Burian nyní volbou dua SKUTR couvá zpět. SKUTR, jak se zdá, umí líp než Špinar vyjít s herci (i s těmi staršími). Je přeci jen o něco méně provokativnější než Špinar - a tím i stravitelnější pro širší veřejnost. Dokáže (podobně jako Špinar) zajistit divadlu provozní inscenace. 
Zdá se mi ovšem také, že Burian couvá víc, než by bylo vhodné. SKUTR patří ke stejné generaci (s obdobným režijním cítěním) jako Špinar - půjde tedy de facto o opakování téhož. Je duem, které - proč to neříct natvrdo (totéž se ale vlastně týkalo i Špinara v době nástupu) - jako by už mělo vrchol své tvorby za sebou (alespoň v posledních několika letech se jim nepodařilo vytvořit inscenace srovnatelně silné s těmi staršími). A konečně - rozpaky vzbuzuje i skutečnost, že jako kmenového režiséra SKUTR přivádí Michala Vajdičku, režiséra konzervativnějšího střihu. Myslím, že na podobný typ inscenací by stačil externí režisér (či i samo duo SKUTR).
Zkrátka: vypadá to, že činohra ND se chystá být v příštích letech divácky vstřícnější a umělecky uměřenější.  


Žádné komentáře :

Okomentovat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme