pondělí 1. listopadu 2021

Mikulka: Hostina (My kluci, co spolu chodíme, Jatka78)

O divadelní skupině My kluci, co spolu chodíme jsem psal po zhlédnutí sympatické improvizace na ostravském festivalu Dream Factory. S postesknutím, že o improvizaci se dost dobře psát nedá. Teď tahle parta přišla se svou vůbec první premiérou kusu, který je (víceméně) nazkoušený a tudíž o něco málo lépe popsatelný. I když improvizace zůstalo docela dost i v Hostině.


Koncept je to slibný a zrádný zároveň: usadit padesát diváků kolem dlouhého stolu a pojmout představení jako skutečnou hostinu, včetně konzumace a nutnosti jednotlivé chody naservírovat (a pak sklidit použité talíře). Což by byla ve čtyřech lidech honička asi i bez divadla, tady se to vše prolíná s bizarním rodinných příběhem, do kterého je kromě oslavence zamotaný i vzdorovitý syn, a také bratr, svádějící přímo na svatbě oslavencovu manželku (to se ovšem odehrává v minulosti). 


My kluci, co spolu chodíme jsou improvizátoři, a jejich zběhlost v této disciplíně je znát: absurdních nápadů, překvapivých odboček, klaunerie i zcizovacích legrácek bylo tolik, že veškerou nezbytnou číšničinu spolehlivě unesly. Po intermezzu hraném „naslepo“ se navíc vše nečekaně překlopí do nálady téměř apokalyptické, kdy přichází  - pokud jsem smysl dění pochopil správně - osudový trest za předchozí dekadentní rozmařilost a všemožné výstřelky. Jakkoli má i onen trest podobu značně bizarní, na improvizaci nebo žertování už není prostor, vše ve volném tempu a ponuré atmosféře spěje k smrťáckému finále.

Milovníkům úletů a nestandarních divadelních zážitků lze Hostinu vřele doporučit. S jednou drobnou, zcela praktickou radou. Je užitečné vzít si s sebou něco k pití, na místě se servíruje pouze jídlo. A pokud by někdo chtěl vyrazit už na jednu ze dvou listopadových repríz, stojí za zvážení termoska s něčím hodně horkým. Což myslím zcela vážně: hraje se totiž v hale Skleněnka, prostoru elegantním, jenže co do teploty vhodném spíš pro otužilce.

více informací zde
foto Michal Hančovský

o Hostině budu mluvit v Mozaice ČRO Vltava v pátek 5.11. po třetí hodině


Žádné komentáře :

Okomentovat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme