neděle 3. března 2024

Dubský: Uvnitř banánu (Divadlo Na zábradlí)

Na novou inscenaci Jana Mikuláška v Divadle Na zábradlí jsem mířil trochu s obavami. U Medvěda s motorovou pilou jsem měl pocit, že se režisérův oblíbený formát krátkých skečů rozvíjejících ústřední téma či motiv už poněkud vyčerpal a Mikulášek se v něm umělecky zacyklil. Uvnitř banánu sice po formální stránce nijak nepřekvapí, ale pro mě to tentokrát byla trefa do černého. V divadelní adaptaci knihy Pavla Klusáka se podařilo stvořit křehký, surreálný svět hudebních podivínů a outsiderů.


To, že Uvnitř banánu drží pohromadě lépe než předchozí Mikuláškovy mozaiky, je do značné míry zásluhou toho, že inscenace má hlavní postavu. Protagonista je inspirován americkým hudebníkem Danielem Johnstonem, jenž trpěl bipolární poruchou. Právě v jeho mysli se odehrávají surreálná setkání na oprýskané hotelové chodbě s typicky lynchovskou atmosférou, které tvoří větší část inscenace.


Úvodní scéna, která je koncipována jako talentová soutěž bizarních hudebníků, hýří humorem, v němž ale občas probleskne vnitřní bolest, kterou jednotlivé postavy skrývají za svým absurdním vystupováním. Vyznění druhé poloviny je temnější, osvěžující humor se ale v drobných dávkách vyskytuje i tady, většinou v okamžicích, kdy se na scénu vrací soutěžící z úvodu. V jejich pojetí se mísí nadsázka se zvláštní křehkostí; ať už se jedná o stárnoucího imitátora Elvise (Jiří Vyorálek), chronicky nemocného zpěváka s téměř zombie líčením (Vojtěch Vondráček) nebo sestry z kapely Shaggs, které jsou do koncertování nuceny tyranským otcem (Kateřina Císařová, Anna Kameníková a Johana Matoušková). .


Kromě tradičně povedené výpravy Marka Cpina (ošuntělý hotel dobře souzní s bezvýchodností, kterou cítí postavy), zaujme inscenace i po hudební stránce. Silný emocionální náboj má především interpretace songu People Are Strange, na níž se hudebně podílí celý soubor, vtipný je přídavek, ve kterém herečky představující členky skupiny Shaggs zahrají kousek ulítlé písničky o jejich kocourovi.

Herecká souhra bývá Na zábradlí samozřejmostí, tentokrát do souboru velmi dobře zapadli i nováčci: Anna Kameníková a především student DAMU David Petrželka, který dokázal Daniela nesentimentálně podat jako outsidera bojujícího s vnitřní temnotou i odmítáním okolního světa.

LUKÁŠ DUBSKÝ  

více informací zde
foto web DNZ

Žádné komentáře :

Okomentovat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme