středa 27. března 2024

Dubský: Macbeth (Horácké divadlo Jihlava)

Umělecký šéf Horáckého divadla Michal Zetel se razantních úprav klasických her nebojí (což předvedl třeba ve variaci na Tři sestry, kterou ve Slováckém divadle Uherské Hradiště založil na herecké improvizaci). Jihlavský Macbeth je v tomto ohledu klasičtější, ale i zde dochází k výraznému interpretačnímu zásahu. Ten spočívá ve ztrojení ústřední manželské dvojice.


Objevují se tu manželé Macbethovi ze třech různých časových rovin. Jaký je mezi nimi rozdíl? Řekl bych, že především vnějškový, mění se prostředky, jimiž se lidé derou k moci a dosahují svých cílů, povaha člověka zůstává stejná. František Maňák a Barbora Bezáková hrají pár z roku 1006 a cestou na trůn se musí zašpinit od krve, prostředkem mocenského boje je pro ně dýka. František Mitáš a Šárka Šildová v renesančních róbách představují dvojici z roku 1606 a v jejich rukách střídá bodnou zbraň brk a pergamen. Macbethovy pro rok 2026 hrají Petr Soumar a Lucie Sobotková, k cestě na vrchol jim slouží mobil a tablet, už ani nemají potřebu převléci se z pyžama.

V charakterizaci postav ale časové zařazení nehraje moc velkou roli, znějí ty samé Shakespearovy verše, pojetí se liší jen v drobnostech nebo naturelem herců. Princip ztrojení tudíž celkem rychle vyčerpá svůj potenciál a jeho účelnost je tudíž sporná. Nnapomáhá hlavně pochopení vztahu mezi titulním antihrdinou a jeho manželkou: z inscenace není příliš jasné, jaká je úloha Lady Macbeth, zda je strůjkyní, nebo jen vedlejší aktérkou hrůzných činů.


Čarodějnice jsou pojaty jako bezpohlavní bytosti (hrají je Stanislava Hajduková, Stanislav Gerstner a Jakub Škrdla) ve zlatých šatech posetých flitry, jejich druhá věštba je ztvárněna jako drogový rauš. Nejsou jen postavami, které postrčí Macbetha na cestu zla, ale i vykonavatelkami vražedného běsnění, které si patřičně užívají.

Inscenace má snovou, místy až halucinogenní atmosféru, kterou dobře pomáhá budovat hudba Maria Buzziho. Závěr je nejednoznačný: Macbeth je poražen, ale budoucího krále Malcolma hraje Tomáš Slabiňák jako pozéra a zbabělce, v jehož rukou může být země ve stejném ohrožení jako během Macbethovy krvavé vlády.

LUKÁŠ DUBSKÝ

více informací zde
foto Igor Stančík


Žádné komentáře :

Okomentovat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme