neděle 28. dubna 2024

Mikulka: The Mirror (Gravity & Other Myth - Jatka78)

Máme rádi pop


Hodně se těšit může být zrádné. Loni v Trutnově na CirkUFFu jsem viděl mimořádně silné představení Sissy dvou členů australského novocirkusového souboru Gravity & Other Myth, a tak jsem se hodně těšil na hostování jejich mateřského souboru na Jatkách78. No, a odcházel jsem poněkud zklamaný. Ne, že by to bylo špatné, jenže byl to… takový trochu podbízivý novocirkusový pop.


S tím, co v Trutnově předvedlo duo Dylan Phillips & Jordan Hart, se celosouborovka The Mirror v podstatě nedá srovnávat, je to úplně jiný žánr. Vůbec přitom nezáleží na tom, že v ní ani jeden z výše zmíněných nevystupoval. Nijak zásadně by nevadilo dokonce ani to, že po čistě technické stránce nebyly k vidění tak neuvěřitelné věci jako v Sissy (nebo konec konců i ve starší inscenaci Backbone). Podstatné je, že se tentokrát hraje spíš na vnější efekt, často vizuálního rázu - a vzdor řadě velkých slov v programu zůstává u vcelku povrchní show. 


Velké rudě nasvěcované plochy nebo různě poskládané zářící rámy vypadají na pohled dobře, ale málo platné, tím to také končí, nic dalšího se za nimi dost dobře objevit nedá. A dost podobně se to má i se spoustou naléhavě zazpívaných písniček, jakkoli může být zábavné sledovat, z kolika ingrediencí jsou více či méně ironicky poskládány. V paměti tak zůstane hlavně několik silných momentů z pozemní akrobacie, především různé variace na pyramidy. Nebo taky vzpomínka na spoustu žertovných výstupů, jejichž humor na mě působil - omlouvám se za kulturní šovinismus - tak trochu „německy“. (Komedianti od přírody Gravity & Other Myth opravdu nejsou.)


Hlavní problém asi ale nejspíš spočíval v tom, že jsem měl přehnaná očekávání. Popově novocirkusových titulů nejrůznějších podob je k vidění celá řada a na popu jako takovém není konec konců nic špatného. Na Jatkách se představilo spolehlivě odehrané představení, které se tvářilo, že je trochu víc, než čím doopravdy bylo, což k této poloze ostatně tak nějak patří. Přičemž se samozřejmě nedalo přehlédnout, že tvůrci dobře vědí, co na publikum zabírá. Bylo narváno a na závěr se dlouho tleskalo vestoje.

více informací zde
foto www Jatka78




Žádné komentáře :

Okomentovat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme