neděle 28. dubna 2024

Voska: Toyen – všechny barvy samoty (Divadlo Kolowrat)

Hold bez pomníkaření


Hned dvě inscenace o avantgardní malířce Toyen nabídla krátce po sobě dvě pražská divadla. Štýrský/Toyen/Heisler je k vidění ve Švandově divadle, za Toyen – všechny barvy samoty je potřeba vystoupat do podkrovního Kolowratu. Mohu prozradit, že trocha toho šplhání se v tomhle případě až překvapivě vyplatí.

Z mediálních výstupů vyplývá, že hlavním motorem projektu byla herečka Milena Steinmasslová, v kolonce režie a úpravy výchozího textu Mileny Štráfeldové ovšem figuruje Tereza Karpianus. Aniž bych viděl do zákulisí příprav inscenace, rozhodnutí přizvat do tvůrčího týmu ještě profesionální režisérku bylo patrně šťastné. Spojenými silami vzniklá divadelní adaptace životního příběhu záhadné umělkyně sice nepostrádá slušnou dávku informací o jejích osudech, zároveň se ale nejedná o didaktické převyprávění jako pro druhý stupeň ZŠ. Karpianus vede inscenaci k energické klipovitosti, používá četné literární odkazy a objeví se dokonce i několik jednoduchých, avšak efektních pohybových čísel.


Také s hereckým pojetím Toyen ve Steinmasslové podání souvisí zásadní přednost inscenace: z malířky nedělá pomník, nad jehož genialitou musí obecenstvo povinně smeknout, nýbrž zcela životnou postavu. Steinmasslová ji hraje jako věcnou, lehce otrávenou starší ženu, jíž je svět už docela fuk a mezi neformálním vzpomínáním nevzrušeně trousí sebeironické glosy i s několika sympaticky provokativními vulgarismy. Zdatnou spoluhráčkou přecházející mezi několika rolemi je Klára Hajdinová, právě ona se několikrát ladně vyhoupne na zavěšené pruhy látky (jednou ji k údivu publika doplní i téměř sedmdesátiletá Steinmasslová) a zhostí se také komunikace s publikem, když ho vybídne, aby jí ve stylu surrealismu „házelo“ volné asociace na jednoduchá slova.

Slabá hodina a čtvrt je ideální stopáž. Kolowratská Toyen nestihne ztratit spád a vtip ani se sama v sobě příliš zamotat. Jako když si dáte k obědu přesně takovou porci, která vás zasytí, ale nepřecpe.

VOJTĚCH VOSKA

více informací zde
foto Facebook Divadla Kolowrat

Žádné komentáře :

Okomentovat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme