pondělí 29. dubna 2024

Dubský: Miláčci (Horácké divadlo Jihlava)

Jihlavské divadlo pokračuje v regionální programové linii a po loňském Popelu na křídlech Suzanne Renaud se zaměřilo na další výraznou ženskou postavu spjatou s Vysočinou. Dagmar Fričová pro divadlo napsala hru Miláčci, která se zaobírá životem Zdeňky Havlíčkové, dcery spisovatele Karla Havlíčka Borovského.


Divák, který si nepřečetl anotaci, by to ale v první polovině ani nemusel poznat, jelikož inscenační tým se k osudu Havlíčkové dostává velkou oklikou. Sledujeme současné potomky slavného rodu a jejich každodenní problémy – Otec (Jakub Škrdla) před svými dětmi přizná, že je gay a právě se zamiloval, Syn (Tomáš Slabiňák) má rakovinu, Dcera (Kristýna Nováková) si našla ženatého milence a Strýc (František Mitáš) dlouhodobě žije ve dvou paralelních vztazích. Matka (Lenka Schreiberová) má pro všechny pochopení, jenže akurátní Babi (Taťána Schottnerová) si zakládá na rodinné pověsti a jakékoliv odchylky od normy ji iritují.


Pod celkem zábavnými dialogy lze vyčíst téma svazujících konvencí, které mnohým lidem brání v tom, aby žili tak, jak chtějí oni, a ne jak jim to diktuje společnost. Ve druhé polovině představení přichází zlom, kdy se na scénu dostává i dávno mrtvá příbuzná Zdeňka Havlíčková ve svérázném zombie pojetí (Svetlana Hruškociová). V dlouhém monologu je připomenut její životní osud, kdy byla nejprve jakýmsi prostředkem k utišení černého svědomí českého národa, který se k jejímu otci nezachoval zrovna vzorově, aby nakonec byla považována za zrádkyni, protože její život nebyl takový, jak dobové konvence vyžadovaly. Přestože se Hruškociová snaží, aby inscenace neztratila tempo, ani její herecký výkon nezastře přílišnou doslovnost této části představení.

Témata, která byla v první části lehce naťuknuta, jsou v té druhé celkem zbytečně dovysvětlena. Je to s podivem, protože jinak Fričová s režisérkou Lucií Ferenzovou počítají s vnímavým publikem, a byť mi ostrá žánrová změna ve druhé půli přišla poněkud násilná, celkově se jedná o vtipnou a herecky povedenou novinku.

LUKÁŠ DUBSKÝ

více informací zde
foto Igor Stančík

Žádné komentáře :

Okomentovat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme