pátek 17. května 2013

Varyš: Ach, ty konce

Poslední inscenací této sezony v Redutě bude Ende gut, alles gut v režii Jana Mikuláška a dramaturgii Dory Viceníkové. Spolu s nimi se rozloučí umělecký šéf Petr Štědroň, scénograf Marek Cpin a spřízněná skupina herců. Bude to nejen symbolicky konec jedné éry. Premiéra je 7. června.

Závětí dvaceti let Divadla Na zábradlí je inscenace Jana Friče Višňový sad. David Czesany s dramaturgyní Ivanou Slámovou to vidí trochu jinak, takže si sehrají svůj vlastní konec: Dnes naposled má premiéru 21. června.

O dnes již legendárním finále Pražského komorního divadla se všemi jeho projevy se netřeba rozepisovat.

Co to dokazuje? To, co tvrdím už léta: zánik je produktivní.


9 komentářů :

  1. Trochu
    zvláštní povyražení. Jako by si milovník pohřbů řekl: Vždyť pohřbívání v Čechách i na Moravě je tak krásné... Kdo další na řadu?!
    Zánik není produktivní. Produktivní jsou lidé a divadla, která jsi jmenoval. Na konci éry Stropnického v DnV nic nevzniklo, byť mohlo (Amadeus), a co se týká DpP, tak nevím nevím.

    OdpovědětVymazat
  2. tžěko říkat, že Stropnického působení v DnV byla "éra", když tam za těch osm (?) sezon vznikly asi tři zapamatovatelné inscenace. No a o DpP snad nemusíme mluvit vůbec.

    OdpovědětVymazat
  3. Bonmotí slovíčkaření.
    Obdobným způsobem by se dalo smést období Czesaného působení v DNz. A píšeš-li o dvacetiletí, to produktivní už dávno zaniklo s Léblem.

    OdpovědětVymazat
  4. jak říká Ivan Žáček, ze dvou lidí se stejným názorem je jeden zbytečný.

    OdpovědětVymazat
  5. Asi
    se ve mně projevuje matematické vzdělání. Věta "Zánik je produktivní" se nevztahuje k žádné kvalitativní proměnné. Ta buď platí, zaniká-li třeba i ropucha, anebo ne, i kdyby skončila alžbětinská doba.
    :-)

    OdpovědětVymazat
  6. produktivní ve smyslu inspirativní. jako myšlenka.

    OdpovědětVymazat
  7. No vidíš,
    s tímto termínem bych s Tebou nepolemizoval. To i ten Stropnický možná udělal lepší Královu řeč, než kdyby byla v DnV, a Kracik se třeba po odchodu z DpP taky zmátoří. Vždyť zániky bývají produktivní nejen ve smyslu inspirativní, ale především revitalizující, (novou) tvořivou energií nabíjející.
    To ovšem neznamená, že jsou dobré, jak jsem četl smysl Tvého sloupku.

    OdpovědětVymazat
  8. Zánik je produktivní na způsob kompostu :-)

    OdpovědětVymazat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme