čtvrtek 22. ledna 2015

Mikulka: Přirození (A Studio Rubín)

Petr Kolečko, protože o něj jde v inscenaci s příšerným názvem Přirození především, je fenomén svého druhu. Vlastně nemá v českých krajích konkurenci. Umí lehkým perem napsat příběh, který má vzdor absurdně parodickému ladění hlavu a patu, zamotat ho do trochu moralizující smyčky a mocně vyfutrovat hláškami a slovními žertíky velmi rozdílného kalibru. Počínaje těmi, za které by se by nemuseli stydět ani Monty Pythoni, až po ty hodně přímočaré, kterými zas (bohužel) nejvíc potěší svoje publikum v Rubínu.
Hlavní potíž se zdá být v tom, že zřejmě není ochoten dát si dost velkou práci, aby napsal hru, která by vystačila na plnohodnou celovečerní incenaci - pocit, že z materiálu, který by vydal na hutných dvacet-třicet komediáních minut, bylo nutné uvařit více než hodinu, byl docela silný. Ale i tak, kdo hledá neagresivně drzou, spiklencky absurdní, a přes řadu nehoráznosti nikoli hloupou legraci, umně balancující na samé hranici vkusu, může se do Rubínu vydat takřka najisto. Nejsem si úplně jistý, jak moc už to slovo vyšlo z módy, ale řekl bych, že takhle nějak asi vypadá moderní yupícký bulvár po česku. A při všech výhradách to myslím spíš jako ocenění.

Recenze vyšla 30. 1 v Lidových novinách
Více informací o inscenaci zde

7 komentářů :

  1. Jinými slovy: fungování A studia Rubín jako "klubu s kulturním programem" pokračuje beze změny.

    OdpovědětVymazat
  2. Vladimír Hulec23. ledna 2015 v 20:36

    Martine,
    co míníš slovy "klub s kulturním programem"? Je to divadelní prostor bez stálého souboru? Takových je spousta. Nebo to je místo, kde se divadelní dění váže na nějakou komunitu? Takových taky. Nebo oboje? OK, proč ne?Takové je A Studio snad od dob svého vzniku. Je na tom něco zásadně špatně (aspoň tak vyznívá Tvá uštěpačná poznámka)?

    OdpovědětVymazat
  3. Já už o tom, Vladimíre H., kdysi psal ve svém portrétu Petra Kolečka (SAD 2/2012). "Stávající Rubín, se svým charakteristickým ´dvoulodním´ prostorem, zdá se plní odlišnou funkci: není primárně divadlem, či obecně kulturním centrem, nýbrž v pravém slova smyslu oním klubem – se svojí ´relaxační´ rolí." /.../ "Inscenace mají ´drajv´, ´komunikaci´ se současností a - lehkou
    stravitelnost. Vždy baví, trvají plus mínus hodinu; jako by vlastně pro diváky
    byly jen jakousi malou kulturní vložkou, servírovanou při započatém večeru, který
    následně může pokračovat ´volným programem´ v baru. Divadlo jako příjemné
    osvěžení, jako odpočinek - a nikoli jako nějaké ´vysoké´ (mučivé) umění."
    Na tomhle programu, soudím z Vladimírovy glosy, se ani dnes nic nemění, Rubín zůstává pořád stejný, nikam se nevyvíjí. A proč taky, že.

    OdpovědětVymazat
  4. Vladimír Hulec24. ledna 2015 v 4:43

    V zásadě
    s Tebou souhlasím. Jen na tom nevidím žádnou chybu. Skoro naopak - vedle žertovnosti, satiričnosti a ironičnosti oněch produkcí v nich lze nalézat i hlubší významy. A to není málo. Kdo tedy chodí do Rubínu a baví se tam v obou částech večera, těžko bude úplnej blbec. A divadlo, který není pro blbý, je dobrý divadlo, nebo ne?

    OdpovědětVymazat
  5. Vážení, akademickou debatu o smysluplnosti existence bezkonfliktně rudého klubového divadla pro pražské yupíky, kteří by jinak do divadla nepáchli ani omylem, i o tom, k jakým výšinám se má vyvíjet (připomínám Svatou zemi nebo Deadalose), vám rád nechám netknutou, ale chtěl bych na okraj podotknout, že představení tu mají hodinovou délku nikoliv z vložkově komerčních důvodů, ale hlavně proto, že je tu zpíčená klimatizace a víc jak hodinu tu diváky nemůžeme držet, jelikož by se udusili. A protože na její opravu nemáme, zrestaurovali jsme pro vás letos v zimě alespoň toalety, tak si je přijďte užít... ;)

    OdpovědětVymazat
  6. V Rubínu je "zpíčená" klimatizace už dlouhá léta. Jako někdo kdo tam pravidelně hrával - a to i v červnu - bychom mohli vyprávět. (Zkuste někdy na jevišti použít zábavnou pyrotechniku - to je pak teprve hukot.) Stejně tak bychom ale jako aktéři i diváci mohli vyprávět že i přes hodinu a půl se tam dá vydržet. Jestli ze záchodů zmizely ty plakáty, je mi to líto :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Martin Švejda27. ledna 2015 v 0:41

    Tak určitě - já bych se stran divácké konfortnosti nebál být ještě radikálnější a klidně bych to omezil na deset minut.

    OdpovědětVymazat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme