sobota 20. října 2018

Mikulka: NO34 - Revolution (Divadlo NO99 Tallin, Palm Off Fest)

Král je nahý (nesvlékal se nikdo)


Inscenace slibovala obecnější zamyšlení nad revolucí jako takovou a ze začátku to tak i vypadalo: rudá scéna, šestice herců v červených mnišských róbách vytrvale mlátící do obřadních zvonů, pak tatáž šestice ještě vytrvaleji rotující v nekonečné piruetě (dělalo se mi špatně už jen z toho pohledu) a potom v montérkách třaslavě budující dřevěný oblouk přes celé jeviště. Bylo to nesnesitelně zdlouhavé (popsaný úvod trval snad půl hodiny), ale dalo se čekat, že je to jen jakási záměrně ubíjející, přitom ale zjevně metaforická ouvertura k věcem příštím.



Ony věci příští pak opravdu přišly. S revolucí na libovolný způsob neměly společného nic, a skoro se obávám, že vzdor okázale hlubokomyslnému ladění neměly nic společného ani s ničím jiným. Na efektně nasvícené scéně a za doprovodu patetické hudby, dílem reprodukované a dílem naživo doprovázené ve stylu didgeridoo hlubokými zvuky a údery na dlouhé trubky, se herci s naléhavostí hodnou lepší věci střídali v recitaci prakticky neusledovatelné básně. Což doprovázely nijak zvlášť strhující jevištní obrazy, navíc vzhledem k prokázané invenci opět zcela neúměrně dlouhé.



Báseň, nebo přesněji řečeno výron slov, začal zmínkou o Prométheovi, který hledá další příležitost k hrdinskému činu a nachází ji v oteplování planety. Dál už se dařilo v apokalypticky laděném tónu semlít prakticky všechno, co se v podobných případe semlít sluší, držíme-li prst na tepu doby. Od supermarketů a kreditek přes neurčité citace jakýchsi indiánských mýtů, Fridu Kahló, mluvící Zemi, kulturu odporující panující kultuře, Prométheova orla, vodu, potopu světa a nakonec bonus v podobě projekce topících se hlav jednotlivých herců.


Trvalo to necelé dvě hodiny, odešlo méně lidí, než bych v podobném případě očekával, a na konci zazněl docela slušný potlesk. Fotky z představení vypadají výborně. Ale i tak, myslím, že občas nezbývá, než trvat na tom, že král je nahý. I když jsme místo krále sledovali cenami ověnčené estonské divadlo a na jevišti se nikdo nesvlékal.

festivalové stránky zde
více o inscenaci zde
foto festivalový press kit

Žádné komentáře :

Okomentovat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme