neděle 29. března 2020

Mikulka: Rozmáhá se nám tady takový nešvar…

Kolega Škorpil v podobných případech na rádio křičí, já spíš rezignovaně vypínám živé vysílání a hledám v archivu něco přijatelnějšího. Teď si tedy návdavkem ulevím veřejným povzdychnutím. Všimli jste si, jak poslední dobou bují pseudodokumentární scénky, jejichž smyslem je tzv. oživit „neumělecké“ formáty, třeba pořady zabývající se historií? Typicky to vypadá tak, že chvilku mluví redaktor, pak se vyjádří někdo, kdo o tématu něco ví – a pokud máte smůlu, celé to oživí scénka. Toporně napsaná, šmírácky zahraná. Zparchantělá odnož rozhlasové hry, která změní libovolné téma na banalitu.



K napsání otrávené poznámky mě ponoukl dnešní díl seriálu Vzduch je naše moře, ve kterém došlo na „autentický“ rozhovor českých pilotů ve válečné Británii, kombinující chabě maskované sdělování potřebných informací s nejapně bodrým žvaněním. Nemám nejmenší chuť zjišťovat, kdo tu příšernost spáchal, obé je pro tenhle žánr zcela typické; prakticky totéž by bylo možné napsat u naprosté většiny dalších podobně koncipovaných výtvorů.

Hrozivé je, že pořadů vylepšených tímto primitivním způsobem neustále přibývá; tedy alespoň na zpravodajské stanici ČRO Plus. Když na ně narazím, začnou mi hlavou vrtat otázky. Proč to ta vcelku seriózní stanice - co do posluchačstva výrazně menšinová - vlastně dělá? Dávají tam ty scénky proto, že se „jim“ to na Plusu takhle líbí, nebo spíš doufají, že tímto trikem přilákají víc posluchačů? A pokud platí druhá možnost, je to podložené nějakými průzkumy? Opravdu na posluchačský okruh Plusu zabírají triky této úrovně? A je tu nějaká souvislost s nápadně se množícími „vtipnými hláškami“ redaktorů ve zprávách a publicistických pořadech?

Jiná věc je, že z hlediska otráveného posluchače to vyjde víceméně nastejno. Nebo ještě jinak: je o strach rozhodnout se, který z těch dvou důvodů by byl více skličující.

kontrolní poslech zde (od 9:37)

obrázek Joan Cornella

Žádné komentáře :

Okomentovat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme