pondělí 16. března 2020

Švejda: Předávání Cen divadelní kritiky (redakce časopisu Svět a divadlo)

Vivat ceremoniál


Redakce časopisu Svět a divadlo zvolila pro udílení Cen divadelní kritiky za rok 2019 podobu, která přesně vystihla atmosféru doby. Homemade. Ale stejně mi to nedá: bylo to nejpovedenější předávání cen tohoto typu, kam až mi paměť sahá. (Jasně, uznávám, neviděl jsem všechna).


Zdaleka přitom nešlo jen o moderátorskou dvojici Král – Škorpil, která až překvapivě suverénně trefila správný poměr mezi očekávanou vtipnou ležérností a elementární důstojností. Především se totiž dobře podařilo zdivadelnit samotné předávání, to nutné zlo, které má při podobných příležitostech tendenci kazit a protahovat večer, který by jinak vlastně mohl být docela príma.
Přiměřená osmiminutová stopáž, pečlivě vyvedené realistické kulisy, několik starších čísel časopisu nenuceně rozmístěných na stolku důvěrně známém četným divákům, a za ním, v křesílkách, mnohaletým profesním soužitím sehraná dvojice (zvláště výtečné "Gratulujeme!"), chytře prostřihávaná záběry na fotografie nominovaných.
A konečně: podařilo se odstranit tradiční, leč poněkud nepříjemnou část ceremoniálu, při které se na pódium dostaví všichni nominovaní, cenu dostane jeden z nich, a ti ostatní s hanbou mizí v propadlišti neúspěchu. Tentokrát si pro cenu nepřišel nikdo. Jak prosté a účinné. Že to nikoho nenapadlo dřív…

Za podklady k napsání glosy děkuji Vladimíru Mikulkovi.
Výsledky ankety si můžete přečíst zde.
Záznam ceremoniálu je  zde.

Žádné komentáře :

Okomentovat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme