sobota 4. září 2021

Mikulka: Buchty a loutky oslavily třicátiny

Buchty a zázraky


Buchty a loutky včera oslavily třicátiny. Což je u malého nezávislého souboru výdrž skoro zázračná. Navíc slaví v plné sebeironické síle, což prakticky dokázala premiéra veselého autobiografického kusu Hodný a zlý prezident. Možná to tedy byla jen předpremiéra, ale vem to čert, na nejasnosti tohoto typu už si jeden za ta dlouhá léta zvyknul.


Nechme stranou představení jako takové. Docela dobrou představu o tom, jakým způsobem B&L inscenují svou vlastní historii, si lze učinit i na jejich stránkách (konkrétně zde). Naživo to vypadalo dost podobně; hrálo se sice s trochu jinými loutkami, ale zas to všechno doběhlo skoro až do současnosti. 


Samotná oslava na zahradě krásné vily na kraji Ořechovky nebyla zas tak dlouhá, takže jsme nakonec měli čas pustit si ještě večer doma sentimentálně k vínu záznam pradávné inscenace Příběh ??? člověka (dá se najít na YouTube tady). Tenhle průlomový kousek Buchet a loutek jsem v polovině devadesátých let viděl v Řeznické, a byl to jeden z malých zázraků, které se mi dodnes docela dobře vybavují i skrz hromady divadelních zážitků, co mi od té doby zanesly paměť. A co víc, Příběh je i dnes, vzdor mizernému záznamu, výborná podívaná, v níž je už vlastně obsaženo všechno podstatné: na kombinaci ironie, cynického vtipkování a neurvalé „trashové“ poetiky (tenhle termín se ovšem objevil až mnohem později), stojí tvorba Buchet a loutek dodnes. Přičemž se ten mix pořád neokoukal, neztratil energii a nepůsobí mechanicky - což je další malý zázrak. Takže nezbývá než pogratulovat a ve vší úctě popřát ještě jednou tolik.

P.S.

Abych nezapomněl: k vidění byla i výstava zarámovaných a částečně pohyblivých loutkových výjevů, které budou vystaveny v pasáži U Stýblů a časem by měly být i k zakoupení.

foto facebook a printscreen
profil Buchet a loutek vyjde v Deníku N

Žádné komentáře :

Okomentovat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme