pátek 24. září 2021

Švejda: Zkrocení zlé ženy (Divadlo pod Palmovkou)

Směšné mužské hry pod Palmovkou

Inscenace Michala Langa je postavena na celkem jednoduchém, s duchem doby souznějícím nápadu: všechna ta různá "krocení žen" jsou dnes už jen (směšnými) hrami, které si muži mohou hrát tak maximálně "každý pátek" mezi sebou (tak to alespoň v závěru inscenace z rampy své manželce po telefonu prozradí ten největší macho - představitel Petruccia). Jinými slovy: patriarchát skončil. Proto i Lang obsadil všechny postavy mužskými představiteli.

Nápad je to nosný, ba chytlavý - a stává se především vehiklem pro rozehrání syté komedie, ve které se vděčně zesměšňují všechna ta nejrůznější schémata, která vám mohou v souvislosti s "tradičními mužskými a ženskými rolemi" přijít na mysl. Mužská tlupa kolem Petruccia tu s pivem v ruce holduje televiznímu fotbalu, poučuje Kateřinu o ženských domácích pracích v kopii Mercuryho videoklipu I Want To Break Free, tančí rituální tance jak ze Srazu hustých mužů atd. atd.
Lang ve své režii "šlape na plyn", nejde pro nápad příliš daleko. Inscenace má spád, energii. Dá se odhadnout, že bude úspěšným provozním titulem divadla. O řadového diváka Palmovky tu je zkrátka myslím dobře postaráno.
Premiéra 24. září 2021. Více informací o inscenaci zde.


Žádné komentáře :

Okomentovat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme