čtvrtek 16. září 2021

Švejda: Pokoušení (Divadlo Feste)

Divadlo Feste uvedlo v prostorách Knihovny Václava Havla, pořádající od tohoto měsíce při příležitosti Havlových nedožitých pětaosmdesátin a desátého výročí jeho úmrtí cyklus inscenací jeho her, opožděnou "živou" premiéru na jaře pouze streamované inscenace Pokoušení. Limitující, nedivadelní prostředí pochopitelně poněkud stěžovalo provedení, ovšem již sama inscenace je (z vícero důvodů) realizovaná v jaksi limitované variantě. Personální (hraje pouze pětice herců) i prostorové. Nemůže to nemít na celkový výsledek vliv.


Inscenace má parametry komorní produkce, což u autorova "velkého" textu (oproti aktovkám) není bez problému. Schází příležitost výstupy náležitě rozehrát, dát jim více divadelnosti, dochází k redukci postav (někdy až na úkor srozumitelnosti), pozornost se téměř bezezbytku soustředí na text a jeho herecké provedení (což při dvouhodinové stopáži bez přestávky, při nutnosti vstřebat nejeden pověstný Havlův slovní "špalek", klade na vnímání věru zvýšené nároky), prostředí (přiblížené autorem ve scénických poznámkách) je povýtce vylíčeno pouze verbálně (proč tak činí postava Markéty, mi ale nebylo úplně jasné).
Přesto přese všechno se ale myslím Jiřímu Honzírkovi docela obstojně daří sdělení hry, v dalo by se až říct napínavém příběhu, předat: vylíčit rozpad mravní integrity hlavní postavy, jeho klamné přesvědčení, že s ďáblem lze hrát rovnou partii. Jaké má toto poučení současné rozměry, jinými slovy jak Havlův text rezonuje s "tady a teď", inscenace nenabízí. Zůstává u obecného konstatování (dostatečně naštěstí vyvázaného z dobových podmíněností hry). Stačí to? Osobně bych řekl, že ne.
Premiéra 16. září 2021. Více informací o inscenaci zde.  

Žádné komentáře :

Okomentovat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme