pondělí 13. února 2017

Mikulka: Sváteční pop (Archa)

Svátek popu


Je to sice tak trochu koncert, ale mnohem spíš podivně (niklovsky, chtělo by se napsat) vykloubená výtvarná performance. Z velké části improvizovaná, což znamená, že pokus o zachycení toho, co se včera večer v Arše dělo, znamená beznadějný boj s větrným mlýnem. Ale byl to tak povedený večer, že by mi bylo líto se nezmínit, když už se tu pravidelně svěřuji se zážitky, které se nedělnímu Svátečnímu popu nevyrovnají ani náhodou.



Milan Cais, Ondřej Smeykal a Jiří Hradil jsou seriózní hudebníci, byť i navleční do podivných hábitů a nepravidelně poblikávajících papach, a hrají rozsáhlé volné skladby, kolísající od ambientních ploch až k rockovějším vypalovačkám, taženým Caisovými bicími. Projekcemi je doplňuje VJ Clad a veliké létající objekty, které řídí Ondřej Eremiáš. Rozdílovým hráčem, pokud bychom měli použít sportovní terminologii, je ale Petr Nikl. Ten v nezvyklých aranžích zahraje a zazpívá pár svých písní, především však plní roli jakéhosi žolíka, když do hudby improvizuje s nejrůznějšími proprietami, tekutinami a vlastně i sám se sebou. Nikl má naprosto ojedinělý dar dětinsky radostné, nezastavitelně hravé a důsledně „objevitelské“ jevištní přítomnosti – a navíc charisma jak stodolu. Ať dělá co dělá, člověk má chuť se na něj koukat a bavit se akcemi nespoutanými divadelní (nebo jakoukoli jinou) logikou. I když třeba jen lije tekutiny do prosvícené nádoby s vodou, šplhá se po zábradlí balkónu nebo pouští po šikmě plechové hrnce a pak do nich na pódiu buší jako do bicích.



Aby však nepadla celá chvála jen na samotného Nikla: trojice jeho kolegů se necpe do popředí, nesnaží se bojovat o pozornost diváků, spíš vytváří pevný podklad, na kterém může Niklovo trojčení – vlastně docela jemné, nijak dryáčnické - krásně vynikat. Což je přístup, který si ve své nevděčnosti určitě rozhodně zaslouží uznání.

Zkrátka a stručně: zážitek to byl veskrze radostný. Kdybyste se o tom chtěli přesvědčit svépomocí, vřele doporučuji,. Dnes večer Sváteční pop hraje v Arše ještě jednou.

více informací zde
foto Petr Salaba

Žádné komentáře :

Okomentovat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme