pátek 24. února 2017

Švejda: Jan Frič kmenovým režisérem ND

Jan Frič se od příští sezony stane kmenovým režisérem činohry Národního divadla.
Ta informace v sobě nese dvojí sdělení.
I poslední ze stěžejních režisérů generace, vstoupivší do českého divadla na počátku tohoto tisíciletí, získává institucionální (a tím i jaksi existenční) zázemí na prestižním místě.
Jiří Adámek (*1977) a Jiří Havelka (*1980) působí jako pedagogové na DAMU, Jan Mikulášek (*1978) v Divadle Na zábradlí, SKUTR - Lukáš Trpišovský (*1979) a Martin Kukučka (*1979) - v Divadle v Dlouhé a Daniel Špinar (*1979), Štěpán Pácl (*1982) a Jan Frič (*1983) v Národním divadle. Co to, doufejme, znamená? Konec (či alespoň omezení) putování po českých divadlech a tím i výkyvů v úrovni jednotlivých inscenací a nebezpečí zrychleného tvůrčího vyhoření, a naopak tedy možnost soustředěnější (a tím i jaksi poctivěji odváděné) práce. Tahle generace, která dnes třímá otěže v českém divadle, je v zenitu své tvorby. Tak ať má pro tu tvůrčí kulminaci patřičné podmínky.
A za druhé: je to od vedení činohry velice rozumné rozhodnutí. Trio Pácl - Frič - Špinar užitečně vytváří pomyslnou pevně stojící trojnožku: režijní konzervativismus - progres - a nezbytný mainstream (který za minulého vedení činohry ND též obstarával její šéf, Michal Dočekal). Východisko je to tedy dobré - teď ještě ta praxe. 

Žádné komentáře :

Okomentovat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme