čtvrtek 16. února 2017

Etlíková: Autour du domaine (Collectif Porte27 - festival Cirkopolis)

Poezie nelogických zákonů


Pro druhou festivalovou inscenaci, tentokrát čistě francouzskou, Autour du domaine je určující motiv chůze po laně. Tato artistická disciplína jako taková tu sice nemá příliš prostoru, ale neustále se k ní metaforicky odkazuje. Téma chybějícího opěrného bodu či ztrácení a nalézání rovnováhy je všudypřítomné.

Ve způsobu, jímž se aktérky pohybují, se odráží základní postup orientálního herectví, jemuž se říká „udržování vratké rovnováhy“. Všechny pohybové úkony vyžadují intenzivní zapojení svalů a díky tomu silně působí. Aktérky se nacházejí v neustálé svalové tenzi, což snadno vyvolá napětí také v divákově podvědomí a zbystří to jeho soustředění.


Svět, v němž se dvě dívky pohybují, je prostý jakýchkoli ostře vymezených pravidel. V inscenaci je mnohem víc šera a tmy než světla. Zrak aktérkám při orientaci v prostoru příliš nepomáhá, to spíše jiné, animálnější smysly. Klidný (alespoň na první pohled) a vzpřímený postoj je zde neudržitelnou vzácností, o niž je třeba namáhavě usilovat. Chvíli v něm setrvá jedna z dívek, zatímco balancuje na jednom ze dvou lan, která v různých výškách vodorovně protínají scénu. Postavy jinak převážně těkají po prostoru nebo se choulí na lanech a v jejich okolí.

V této atmosféře vzniká poezie nelogických zákonů. Mnohdy se například zdá, že se dívky pohybují symetricky, jako by byly zrcadlovými dvojnicemi. Chvíli jedna kráčí po laně a druhá ji napodobuje na zemi, pak si ale „odraz“ začne žít vlastním životem a vzdálí se do šerého pozadí, zatímco skutečná provazochodkyně pokračuje v cestě. Jindy se může jednat o „opožděnou“ symetrii, kdy po sobě dívky sice opakují pohyby, jenže jiným tempem.

Okouzlilo mě také, jak se tu nakládá s časem. Dívky na sebe často čekají, přestože to není k ničemu užitečné. Simultánně provádějí různá artistická čísla, přičemž se jedna z nich občas zastaví, počká, až znehybní i ta druhá, načež obě pokračují v započatých úkonech. Takové „plýtvání“ časem je v divadle i v životě vzácné a je velmi uklidňující a nezvyklé ho sledovat. Autour du domaine mě fascinovalo natolik, že jsem navštívila obě pražské reprízy. Chtěla jsem znovu zažít atmosféru naprosté psychické uvolněnosti této inscenace.

info o festivalu zde
foto Philippe Cibille6-web

Žádné komentáře :

Okomentovat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme