čtvrtek 13. prosince 2018

Mikulka: Hlubiny (Wariot Ideal - Alfred ve dvoře)

Hlubiny, které by bylo chybou minout 


Pro zasvěcené by možná stačilo napsat, že Hlubiny lze chápat jako volné putování směrem, který před pár lety vytyčila inscenace Erben: Sny od sesterského spolku Handa Gote. I tentokrát jsou předváděny „lidově“ vyhlížející rituály, obrazy snové a těžko interpretovatelné, zároveň však silné, překvapivé a vtahující. A také tentokrát je výsledkem žhavý adept na inscenaci roku. Tedy alespoň pro mě, mainstreamový kasaštyk to asi nikdy nebude, to je skoro zbytečné opakovat.



O představeních tohoto typu se dost špatně píše a také nechci případným zájemcům vyslepičit vše předem, takže jen stručně. Trojice Jan Dörner, Jan Kalivoda a Vojta Švejda se na začátku vynoří ze tmy jako podivný obraz tří ukřižovaných, pomalu a nebezpečně přejdou po dlouhé fošně položené na opěradlech dvou židlí na druhou stranu jeviště a na zemi rozvinou obrovský gobelín s jakýmsi pastýřským výjevem (pokud je dotyčný obraz slavný, omlouvám se za neznalost). Načež se s naprosto vážnými tvářemi, a místy i s vypjatou obřadností, pustí do série komplikovaných, surreálně pokroucených akcí.



Výše zmíněná rituálnost se tu může projevovat velmi různě: od akce, která sice nepřímo, ale vcelku jednoznačně evokuje mši (a předtím i samotné křižování) se postupně a svým vykloubeným způsobem i logicky přejde do naprosto absurdní hokejové scény. Konec konců, vždyť právě hokej je moderní rituál svého druhu, že ano. A klidně se pak může objevit i rituální tanec, který pro změnu připomíná obřady ražení hodně exotického .



Celé je to zahrané naprosto vážně, bez potřeby demonstrovat otevřenou ironii a dávat divákům návody k tomu, co je vhodné brát vážně a co už je legrace. Obě polohy se tak velmi samozřejmě prolínají a umocňují, přičemž nechybí ani vzácná schopnost přijít  s obrazy doslova magickými. Na ten úplně nejmagičtější dojde v úplném závěru, a s dovolením vám ho neprozradím. Návštěvu Hlubin však (nejen kvůli němu) velmi důrazně doporučuji.

Více informací o inscenaci zde
foto Vojtěch Brtnický

Žádné komentáře :

Okomentovat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme