pondělí 6. prosince 2021

Švejda: Na houby (Chemické divadlo - Punctum Krásovka)

Vojtěch Bárta uvedl v žižkovském alternativním centru Punctum - Krásovka se svým Chemickým divadlem premiéru inscenace Na houby. Tak jako v případě Invalidovny, Atria Žižkov či Zlaté ulice na Starém Městě, kde v poslední době divadlo hrálo, jde přeci jen o něco vhodnější prostor, než jakou bylo dříve pravidelné působiště Chemického divadla, Venuše ve Švehlovce. Syrovější, komunitnější (když už ne přímo site-specific) ráz prostředí myslím víc odpovídá charakteru Bártových produkcí.


Na houby je - o houbařích. Fanoušcích, fachidiotech či fanaticích houbařství. Bárta představuje v sérii výstupů (obrazů), prostřednictvím trojice herců, různé podoby tohoto národního specifika. Postavy vyznavačů mají povětšinou nadsazený ráz, nejpodnětněji vycházejí, kdy se jde jakoby pod povrch jejich vášně, kdy Bárta předvádí, jak se pozitivní postoj a aktivita zvrací v opak - kdy se z vášně stává nesmyslný fanatismus.
Nejsilněji působí scény s akcentovanou vizualitou: úvodní typické helekání houbařů "Máš něco?" s vynořováním se postav z přítmí či finální manipulace s kusy dřeva, které si herci obvazují kolem těl.
Slabina Na houby tkví ve scénáří. Je řídký. Obrazy houbařství jsou sice třeba výstižné, ale nesou málo nápadů; padá příliš mnoho zbytečných slov, slovní vaty, brzy vzniká dojem opakování se. A vizuální složka, různé "vyvolávání atmosféry" tenhle problém nevyváží.
Premiéra 4. a 5. prosince 2021. Více informací o inscenaci zde     

Žádné komentáře :

Okomentovat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme