sobota 13. května 2023

Voska: Nebezpečné známosti (Národní divadlo)

A dáme si to ještě jednou


Lehké déjà vu, takový jsem měl pocit ze SKUTRovských Nebezpečných známostí ve Stavovském divadle. Nemyslím to nutně ve zlém. Oceňuji například, že stejně jako v případě Kytice dalo režijní duo prostor všem generacím účinkujících. Ovšem, pravda, bez obligátní svítící hvězdy a zrcadel bych se už asi obešel.


Jakkoli mi srovnání Nebezpečných známostí s Kyticí přijde docela zajímavé, přiznám se, že erbenovský kasaštyk považuji za mnohem zdařilejší. Na Kytici lze ocenit vynalézavou práci s prostorem, scénografií, kostýmy i pohybem: zejména let Lucie Polišenské ve Svatební košili nebo topící se Annu Fialovou v Holoubkovi. Zatímco nejnovější inscenace SKUTRu se oproti tomu omezuje, řečeno jen s mírnou nadsázkou, hlavně na točnu a zrcadlový kolotoč – a s tím si vystačí bezmála tři hodiny.

Tedy ona ano, já bohužel nikoli. Nebezpečným známostem chybí především dynamika, kterou v případě Kytice dodával (mimo jiné) propracovaný a účelně využívaný vizuál. Nepomáhá ani zachování dopisové formy, která brzy sklouzne do monotónnosti. Celé mi to na poměry SKUTRu přišlo vlastně překvapivě statické.


Výborné jsou ale herecké výkony, především ten Saši Rašilova. Jeho Vikomt de Valmont je skutečně nebezpečný manipulátor a vyděrač s až psychopatickými rysy, když je schopen v podstatě znásilnit Cecile de Volanges (Denisa Barešová) či předstírat sebevraždu za účelem svedení Madame de Tourvel (Jana Pidrmanová). Právě Jana Pidrmanová mi z dam utkvěla nejvíce, především tím, s jakou rychlostí a zároveň uvěřitelností dokázala přejít z polohy upjaté, seriózní ženy do bláznivě zamilované dívky; linku vztahu Valmont-Tourvel mne opravdu bavilo sledovat. Chybou by jistě bylo nezmínit ještě Zuzanu Stivínou, která svou Markýzu de Merteuil, Valmontovu protihráčku a zároveň komplicku, vykreslila coby ženu, která si špatnost společenského systému dobře uvědomuje, ale místo pokusu o revoltu ho umně využívá ke svému pobavení.

VOJTĚCH VOSKA

více informací o inscenaci zde
foto Pavel Hejný

Žádné komentáře :

Okomentovat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme