pondělí 19. června 2023

Voska: Sodoma komora (Divadlo v Dlouhé)

Dáme si do bytu


Inscenace hry Terezy Boučkové, nejnovější titul komorní řady Krátká Dlouhá, se odehrává v době Protektorátu Čechy a Morava. Proto překvapí, že vše začíná jako rozverný stand-up. Služebná Mařka (Eva Hacurová) se raduje z nově nabytého bohatství po židovských majitelích luxusního bytu, snaží se sžít s novou situací a působit jako nóbl panička - přičemž jí u toho vydatně trčí sláma z bot. Aby na to všechno štěstí nebyla sama, pozve si ze Šumperka sestru Jožku (Berenika Anna Mikeschová).

Počáteční idyla se ale rychle mění, když si Jožka do bytu přivede nacistického důstojníka Flaschenkopfa (Miroslav Zavičár). V té chvíli již není úniku před tragickým koncem, v němž veškerý majetek přebírá kolaborantská sousedka (Marie Turková) a z obou dívek se opět stávají opovrhované služky.


Umělecká šéfka Divadla v Dlouhé Hana Burešová vede účinkující k sytému, živelnému projevu – v malém prostoru někdy snad až příliš expresivnímu, většinou ale korespondujícímu s vykloubenou atmosféru doby. Kromě ústředního dua Hacurová-Mikeschová zaslouží vyzdvihnout především Miroslav Zavičár, jenž se po několika rolích poněkud mimoňského charakteru (v Pravomilovi a Konci rudého člověka) ukázal v poloze zcela jiné, jako hlavní „záporák“. I přes bílé nalíčení a hitlerovský knírek nepůsobí jako chaplinovská figurka, jeho násilnickost a panovačnost umí být nepříjemně drsná.


Zásadní předností inscenace je hudba Ondřeje Rychlého. Sám autor doprovází představení na klavír a až filmovým způsobem podbarvuje jednotlivé situace, čímž jim dodává silnější emoční náboj. Mimochodem, také díky němu dojde i na zmiňovaného Chaplina: scéna, kdy jdou obě dívky do restaurace a setkají se tam s Flaschenkopfem, je totiž pojata právě jako stařičká groteska doprovázená klavíristou v buřince. Humorný ráz se ovšem v důsledku nacistovy agresivity a Jožčiny horkokrevnosti zvrátí v drsnou rvačku – a s podobnými kontrasty ostatně pracuje celá, byť trochu jednohubková inscenace.

VOJTĚCH VOSKA

více informací zde
foto Martin Špelda

Žádné komentáře :

Okomentovat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme