pondělí 5. listopadu 2012

Škorpil: Gagarin! (Športniki)

Příběh (?) opravdového (?) kosmonauta (?)

Není nejmenších pochyb o tom, že Športniki dokážou vymyslet výborný detail, gag, vtípek nebo napsat a zahrát písničku. V Gagarinovi je tak třeba vynikající let nebohé Lajky do kosmu, trénink budoucích kosmonautů, esesák pálící z kazeťáku (včetně charakteristického poplácání „hlavně“ při odchodu) a dojemná je i finální vrtulníková scéna. Na čem ale v této inscenaci bohužel troskotají je dramaturgie celku.
Ggarinovi schází jednotící gesto, které by mu dalo – lidově řečeno – fazónu, či „ksicht“. Úvodní projev hrající dramaturga je sám o sobě kouzelný (zejména jeho opakované „nesmělé“ pokročení k divákům), ale s motivem „loutkářského sdružení KSM“ se už důsledněji nepracuje. Stejně tak chybí jednotící výtvarný rámec a přísněji dodržována není ani domácká poetika hraní s hračkami či předměty denní potřeby. Inscenace se tudíž pocitově tříští do pouhého pásma, kde je několik velmi dobrých výstupů prokládáno místy výrazně hluššími (za zcela zbytečné osobně považuji „kalendárium“ připomínající události, které s hlavní dějovou linkou souvisejí jen velmi vzdáleně) a myslím, že krácení o dobrou třetinu by jí prospělo.
Športniki mají evidentně mnoho společného s Buchtami a loutkami: v tom dobrém připomínají jejich hračičkářství a smysl pro drobný detail, v tom špatném pak necitlivost k nutnosti delší inscenaci podstatněji koncipovat i za cenu toho, že řada „dobrých nápadů“ padne pod stůl.


2 komentáře :

  1. Nevím, v jaké kondici byl Gagarin včera, viděl jsem ho už v červnu, ale v zásadě (ač velký příznivec souboru i inscenace) rozumím Tvým výhradám.
     Zajímavé ale je, že se neshodneme na tom, kde ta hluchá místa hledat - pro Honzu Kerbra to byl právě let Lajky do vesmíru, který se líbil nám oběma, a mě těšilo i to kalendárium.

    OdpovědětVymazat
  2. Jitka Šotkovská9. listopadu 2012 v 0:23

    Gagarina jsem neviděla, ale myslím, že dramaturgické problémy jsou nejslabší stránkou i u Back to Bullerbyn. A to bych podepsala všechno to o výborných gazích a vtípcích. Ale třeba z toho, že v Back to Bullerbyn bez jakékoliv motivace či opodstatnění vzkvétá milostný vztah mezi Lisou a Lassem (incestní?), nemůžu spát do teď:-)

    OdpovědětVymazat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme