úterý 20. listopadu 2012

Šotkovská: Višňový sad (DHNP)


Mikuláškův Višňový sad v Huse na provázku je vyškrtaný na dřeň a většina pozornosti se soustředí k mimoslovnímu jednání. Postavy, které už nemůžou schovat své skutečné pohnutky, emoce, touhy za mnohamluvné žvanění o ničem, dostávají od začátku velmi ostré kontury a dávají divákovi hned na srozuměnou, co jsou zač a jak to s nimi je. Důvod, proč se tedy další dvě hodiny zabývat jejich osudy, mi uniká.

Už při Mikuláškových Třech sestrách v Divadle Petra Bezruče jsem si kladla otázku, proč se ze mě režisér ve čtvrtém dějství snaží ždímat emoce a soucit s postavami, které mi předtím nastínil jen jako směšné groteskní figurky. Ve Višňovém sadu jde ještě dál. Postavy se mu změní v obludné karikatury, takže situace, kdy se Raněvská – hysterická rádoby mondéna závislá na prášcích – svěřuje, že jí záleží už jen na tom, jak to bude se starým Firsem, je nejen nevěrohodná, ale i nepatřičně směšná. Těžko budou diváka taky zajímat zklamané Varjiny naděje na manželství s Lopachinem, když je představená jen jako poněkud retardovaná „děvečka“,. která dá sotva dohromady celou větu. Ztišení v závěrečném dějství, kdy většinou postavy nehybně stojí na jevišti, „zvnitřněle“ pronášejí své repliky za podkresu jímavé, nostalgické hudby pak působí už jen jako laciné a umělé implantování emocí někam, kde jim nebyl dán prostor a čas přirozeně vzniknout.
Navíc Mikulášek neukazuje soubor divadla v příliš lichotivém světle - veskrze převládá ukřičené, příliš silové herectví, nejednou dotlačené až za hranici křeče a hysterie. Přitom Mikulášek disponuje herci s nemalým potenciálem, jen prostě nikdo neukáže nic, co by už provázkovský divák mnohokrát neviděl.
S každými pěti minutami, kdy se na jevišti „nic nedělo“ a jen se připravovala půda pro další hezký obraz, metaforu, ve mně narůstala otázka, proč proboha zrovna Mikulášek režíruje Čechova, když evidentně opovrhuje náznakem, nejednoznačností, nenápadným jen jakoby letmo vyjeveným detailem... 

Žádné komentáře :

Okomentovat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme