úterý 9. dubna 2013

Švejda: Antikódy (Laterna Magika)

Laterna Magika vznikla před pětapadesáti lety jako atrakce pro návštěvníky bruselské výstavy EXPO - a tohoto prioritního cíle, být turistickým lákadlem, se drží dodnes. Čerstvým důkazem je její nová inscenace, vzniklá na motivy typogramů Václava Havla Antikódy. Produkce funguje tak, že - cituji - "klasický předtočený filmový materiál je v Antikódech nahrazen projekcemi a zvuky, které vznikají naživo. Inscenátoři přinášejí do laterny magiky tzv. realtime tracking – detekování lidí nebo objektů v předem určených zónách – prostředí scény tak v reálném čase přirozeně obrazem nebo zvukem reaguje na pohyb tanečníků na scéně." A jako vehikl tohoto dění slouží vybrané typogramy Václava Havla (např. kontrapták, kult osobnosti, cyklus Člověk). Tím se ale také smysl celé produkce vyčerpává.
Cílem je forma, její multimediální efektnost (a Havlovo jméno má pochopitelně sloužit jako magnet) - obsah nemá žádný. Padesátiminutové pásmo, sestavené z jednotlivých, izolovaných čísel autorovy texty pouze uměleckoidně (počítačovou grafikou, pohybem tanečníků, potemnělou, éterickou hudbou) odilustruje - o postižení toho, o čem vypovídají (či dokonce kdo byl jejich autor, který jimi vlastně mluvil jinou řečí stále o "tom samém") ale nemůže být ani řeč.

2 komentáře :

  1. Martin J. Švejda12. dubna 2013 v 9:46

    "Publikum má možnost seznámit se s méně známou částí Havlovy tvorby a Mazúchův projekt je určitě legitimním pokusem, který netřeba zatracovat" (Jana Machalická v Lidových novinách 12.4). A snažila by se autorka ospravedlnit projekt i tehdy, když by jejím podkladem nebyly Havlovy texty? (V recenzi jen jim samým, opakujíc všeobecně známé, věnuje celou třetinu rozsahu.)

    OdpovědětVymazat
  2. publikum má možnopst seznámit se s méně známou částí Havlovy tvorby třeba i na piazzetě ND a nemusí se opravdu namáhat do "planetária Havel".
    Ano, Mazúchův projekt je legitimním, pokusem, ale to přeci není důvod nenapsat, že se nepovedl.

    OdpovědětVymazat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme