pondělí 22. dubna 2013

Švejda: Ze života hmyzu (Divadlo Husa na provázku)

Svět je marnost a nic než marnost a přesto má smysl žít, říká ve své nové kompozici Ze života hmyzu podle hry bratří Čapků Vladimír Morávek a k vygenerování tohoto, s náležitě kýčovitým témbrem artikulovaného sdělení spotřebuje dvě a půl hodiny. Režisér roztáčí svůj obvyklý mlejnek totálního divadla, své obvyklé balábile slov, hudby, světel a hereckých póz a vlastně by ani nemělo smysl o tom psát, natolik jsou si jeho "velké" inscenace z posledních let podobné jako vejce vejci, kdyby si člověk tváří tvář všem těm odivuhodným hereckým (jakoby) pádům, seskokům z balkónu či spouštění se z tyčí tu po nohách, tu po hlavě tak naléhavě neuvědomoval, že čím propracovanější je celá ta kompozice, čím dokonaleji tahle hračka zvaná divadlo režiséra poslouchá, tím je jeho kreace vyprázdněnější, manýrističtější. Že jde jen o takové výsostně našlehané h....

6 komentářů :

  1. Martin Švejda23. dubna 2013 v 9:02

    Mícháš jabka s hruškami, Vladimíre. Představení pro tyto potřeby glosuji, zcela pochopitelně, jako kritik, nikoli jako "věcný divadelní historik".

    OdpovědětVymazat
  2. Vladimír Hulec23. dubna 2013 v 12:33

    Kdepak kritik,
    Ty jsi tímto textem - a několika posledními na tomto blogu - drsoň, který s kritikem nemá mnoho společného. Jsi newtonský střelec s dětským samopalem v rukou.
    :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Vojtěch Varyš23. dubna 2013 v 15:48

    nezbývá než zmínit klasickou větu Jakuba Demla: "milostivá, vy se děsíte toho, že jsem napsal, že to stojí za hovno. ale toho, že to stojí za hovno, toho se neděsíte?"

    OdpovědětVymazat
  4. Vladimír Hulec23. dubna 2013 v 19:14

    Některá slova
    patří do salonu a jiná do hospody, ať pojmenovávají to samé a třeba i to samé chtějí sdělit. Některá slova jsou elegantní a jiná spíše kanálová. Ale OK, ať se vyjadřuje kdo chce jak chce. Slova, která vypouští nevypovídají pouze o daném jevu, ale i o autorovi samém.

    OdpovědětVymazat
  5. Vojtěch Varyš24. dubna 2013 v 9:34

    jistě, ale Nadivadlo není ani seriózní periodikum,ani salón.

    OdpovědětVymazat
  6. A mne sa to páči, Martin búra všetky stereotypy, ktorých som sa okolo jeho osobnosti trochu obávala. Už len čakám, kedy začne nosiť tričko Sex Pistols na premiéry do ND!
    Každopádne, to H...môže byť aj hovado :)

    OdpovědětVymazat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme