úterý 6. listopadu 2012

Mikulka: Zlato Rýna (Kaminski ON AIR)

Stefan Kaminski je nepochybně charismatický herec, a nápad dělat divadlo jako živé rozhlasové vysílání (včetně všelijakých zvukových efektů či ruchů) není vůbec marný. Když se loni věnoval volné tvorbě v podobě jakési absurdní sci-fi, bylo to neobyčejně zábavné. Pokud se ale pustí do parafráze (nebo spíš parodie) Wágnerovy tetralogie, ocitá se v nebezpečně úzkém koridoru.


Vlastně jen tak trochu mechanicky převypráví známý příběh, ve kterém zahraje všechny postavy, a  vše doplní žertovnými oblaky dýmu spolu s řadou neméně žertovných rekvizit. Totéž platí i pro hudbu - i když znalci by asi našli a ocenili podstatně víc operních odkazů než operní analfabet jako já.  Navzdory všem sympatiím se Kaminského hodinka v Komedii docela vlekla. A to je Zlato Rýna jenom první čtvrtina.

Viz: Rheingold


6 komentářů :

  1. V zásade súhlasím, aj keď som bol poučený (sám, priznávam sa, neznalý toho opusu), že tam boli ešte alúzie na Pána prsteňov. Nie že by to na celej veci niečo menilo:-) Nazval som to včera blbinou:-) Miestami vtipná, miestami menej, ale stačilo mi vidieť Rheingold, aby som pochopil princíp, a myslím, že ďalšie tri kusy si nechám ujsť.

    OdpovědětVymazat
  2. Já stále optimisticky doufám, že další díly už budou postavené na nějakém jiném principu. Dělat takto celou tetralogii by asi bylo neúnosné.
     
    Dnes vešer na druhý díl jít nemohu, takže pokud by o tom někdo podal zprávu, byl bych jen rád...

    OdpovědětVymazat
  3. Magdaléna Jacková15. listopadu 2012 v 16:33

    No vida, a pro mě byl Soumrak bohů největším zážitkem festivalu - tedy toho, co jsem z festivalu viděla (Zlato Rýna, Soumrak bohů, Rozbitý džbán, Španělská muška).

    OdpovědětVymazat
  4. Magdaléna Jacková15. listopadu 2012 v 16:37

    P.S.: Abych to trochu vysvětlila: I když šlo jen o "převyprávění" příběhu, vyvolalo ve mně všechny emoce, které příběh nabízí. Nebo tedy alespoň nejen smích. 

    OdpovědětVymazat
  5. To jsou mi věci :)

    Já nakonec z celé tetralogieviděl jen první a poslední díl. Objektivně vzato byl Soumrak bohů asi vynalézavější a živější než Zlato Rýna - ale ten princip i nápady se vlastně jen zopakovaly, takže jsem se při druhém setkání s Kaminským bohapustě nudil.

    S emocemi je to samzřejmě zcela individuální, ale tohle, myslím, jednoduše nešlo za hranici lepší parodie. Přesněji řečeno, s nadsázkou převyprávěného příběhu. Takže ano, příběh jako takový emoce budit může (ve mně teda moc ne, přiznám se), ale že by k němu Kaminský kromě různých legrácek přidal něco navíc -  to bych neřekl.

    OdpovědětVymazat
  6. Já viděla taky jen první a poslední díl. Je pravda, že k příběhu Kaminski nejspíš nic moc nepřidal - ale mně stačil sám o sobě (příběh) a z mého hlediska mu hlavně nic moc neubral (Kaminski). Takže možná to prostě jen nebyl pro tebe ten správný příběh :-).

    OdpovědětVymazat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme