neděle 24. března 2013

Škorpil: Hattrick Gabriely Míčové

Dnes večer završila Gabriela Míčová hattrick, když po Ceně Divadelních novin a Českém lvu získala za tutéž roli i Thálii. Chraň bůh abych jí to nepřál. Minimálně polovina slavnostních hostí ji dnes večer viděla poprvé a jen o málo víc jich kdy slyšelo o nějakém Pražském komorním divadle. A česko - jak se psalo v novinách po Lvech - "objevuje křehkou brunetku". Sice je trochu pozdě, ale Míčová (i PKD) si to zaslouží.
Již od oznámení nominací ve mě ovšem hlodá otázka. Čím je její výkon v roli Romi tak jiný, než jakékoli jiné role v Komedii? Uniká mi něco? Nebo je to jen jeden z dozvuků mýtů o zrušení Komedie.
Fakt nevím, viděl jsem Míčovou hrát mockrát a mnohdy mnohem lépe, náročněji k roli i k sobě než v Odpadu. Třeba v Goebbelsovi, v Černých pannách, nebo už pradávno - ještě v začátcích PKD v Komedii - v monodramatu Pokoje, nebo...
Jak říkám, fakt nevím a váhám a tak se ptám.

8 komentářů :

  1. "B" platí. Za zásluhy (copak jde o nějaký netradiční postup?).

    OdpovědětVymazat
  2. no ano, v případě Thálií jsem takové odpovědi také nakloněn (viz. tentokrát i kde se vzala tu se vzala cena pro loutkové divadlo, kterou čirou shodou okoklností dostane S+H; jen škoda, že ji nepředával primátor Svoboda). Ale co Ceny DN a Lev?
    já jsem vážně otevřený možnosti, že něco nevidím.

    OdpovědětVymazat
  3. Analogie: V posledních krajských volbách ODS katastrofálně prohrála všude s výjimkou kraje západočeského,kde naopak zvítězila. Lídrem tam byl exministr Pospíšil, těsně před tím nezdůvodněnbě smetený premiérem Nečasem. Lidé mají celkem přirozenou snahu kompenzovat křivdy.

    OdpovědětVymazat
  4. Možno chceli dať leva konečne niekomu inému ako Geislerovej...

    OdpovědětVymazat
  5. Dostala i Cenu české filmové kritiky; ta mohla být návodná pro ty Lvy. U toho filmu je to pochopitelné - je to docela úkaz, v kontextu Hřebejkovy tvorby i české kinematografie jako takové - a filmoví diaváci včetně kritiků skutečně Míčovou viděli v podstatě poprvé.

    OdpovědětVymazat
  6. Kateřina Jírová24. března 2013 v 12:45

    Buďme rádi, že Míčovou zaregistrovali. Buď tomu pomohl Hřebejk, nebo "marketing vlastního zániku", nebo obojí, ale aspoň že má Míčová ocenění od mainstreamové Thalie. To, že zrovna čirou náhodou dostalo cenu D S+H, je dobrý marketingový tah od majitelky.

    OdpovědětVymazat
  7. Hodnotit a oceňovat
    herecké interpretace a výkony je a bude dycky vošajslich. Dá se na ně jen velmi málo přikládat obecná měřítka. Téměř vždy jde o individuální libosti, sympatie či antipatie k daným hercům/herečkám, souborům, typu divadla, interpretační formě.
    To jen na úvod mé obrany Gabriely Míčové a její Romi v Odpadu, městě, smrti. Jsem přesvědčen, že právě v této postavě zúročila snad vše, čeho za léta v Komedii dosáhla. Náročný fyzický výkon (ne moc hereček by bylo schopno se takto jako ona na začátku a na konci zavěšovat hlavou dolů), schopnost být civilní i expresivní, vyzývavá až lascivní a vedle toho jímavá a psychologicky přesvědčivá (přesná). A to vše s grácií, nepopisně a v rychlých střizích. Dokáže komunikovat přímo s divákem i se dostávat hluboko do emotivních i psychologických prožitků postavy. Mohl bych pokračovat dál. Zkrátka ač mnohé její předchozí role byly také herecky vynikající (namátkou Bianca v Lidumoru, Hertha v Nadváze, Lenka Stříbrná ve Lvíčeti, jedna ze 4 hereček v Černých pannách či Baarová) v Odpadu dosáhla na samotný vrchol.
    Že si jí až teď více kritiků všimlo, je již jen souhra událostí (konec Komedie v tom jistě hrál určitou roli) a toho, že vždy se spíš oceňuje již obecně uznané. Navíc do toho vstoupila i filmová adaptace, kde Míčová v některých okamžicích ještě dále rozehrála své divadelní party (úvodní monolog při chůzi po Václaváku, dialogy s Fingerem v baru či s Majerem v bytě se závěrečným detailem na její střevíc).
    Tož tak.

    OdpovědětVymazat
  8. bránit netřeba. to snad bylo z mé poznámky patrné.
    s tvým popisem herectví Gabriely Mičové asi nelze než souhlasit. osobně jsem pravda toho názoru, že v jiných rolích platí víc než v Odpadu, ale budiž.

    OdpovědětVymazat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme