sobota 23. března 2013

Mikulka: Sen čarovné noci (ABC)

Ukaž díru!

Byl jsem na premiéře v ABC a potkal jsem tam doktora Miroslava Khuna. Znalci dobře vědí, že je to je informace, kterou je hřích ředit jakýmkoli dalším tlacháním, takže jen tezovitě.

Hrál se Sen čarovné noci (aka Sen noci svatojánské) v Joskově překladu, o poznání střídmějším a tím i sympatičtější než křečovitá snaha o jazyková extempore v podání obvyklého Hilského. Jenže Svojtkova inscenace je takový – s odpuštěním – maglajz, že to nakonec nejspíš vyjde nastejno.

Když už se ovšem někdo rozhodne udělat ze Shakespeara maglajz, je podivné, že cítí potřebu zaštiťovat se proslulými „temnými“ interpretacemi Jana Kotta. Ať už teoreticky v programu nebo prakticky tím, že stylizuje Puka jako ďábla. V daném kontextu se mi zdálo logičtější, že elfi vyhlíželi jako balet Československé televize, to však žádný teoretický výklad kupodivu nedoprovázel.

Jenže nahlédnuto z jiného úhlu: asi by muselo být úplně nadlidské sebezapření režírovat nějak jinak, když na publikum stejně ze všeho nejvíc zabírá ta úplně nejtriviálnější parodie afektovaného homosexuála. A když si jediný potlesk na otevřené scéně vyslouží replika „Ukaž díru!“ v rámci závěrečné, zcela nekonečné řemeslnické řachandy.
 
Recenze vyjde v Lidových novinách
Více informací o inscenaci zde
 

Žádné komentáře :

Okomentovat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme