úterý 19. března 2013

Varyš: Wilhelm Tell (Pařízek v Curychu)

Na počátku to vypadá jako typická Pařízkova inscenace: scénu tvoří obří plocha z kvalitních dubových fošen německé výroby. Tmavší čtverce vytvářejí obrazce helvétských křížů (což jsem odhalil až poté, co jsem je mimoděk dokresloval do tvaru křížů hákových). Na první pohled to také jako typická Pařízkova inscenace vůbec nevypadá. Hned na počátku se totiž přijdou uklonit všichni herci, kterých nejenže je dohromady deset (!), ale navíc mají nezvykle barevné oblečení a divoké kostýmy.


A pak už to jede - výsledkem je crazy féerie na téma národní stereotypy, vznik Švýcarska a co všechno znamená jednota a svoboda. Jsme svědky fascinující manželské hádky Tella s manželkou, vzájemně si hrozících chrastícími krabicemi i nezvedeného synka (Tell jr,. v podání šedesátiletého Siggiho Schwienteka, castorfovského a marthalerovského herce), který si zapaluje cigáro, ale i vysoce dekadentních namlouvacích hovorů mladého dandyho (Sethu McDonaghovi sluší jak mondénní žluté kalhoty a apartní hipsterské sáčko, tak obří kožešinová houně) s jeho vyvolenou, děsivou Berthou, pravou šlechtičnou (Miriam Maertens).

Vrcholem je samozřejmě scéna zakládání Švýcarska, kdy čelní představitelé klíčových kantonů v plavkách a mlze a zasazují excaliburovský meč do kamene a vedou vznešené řeči a hádky. Vynikají v tom pánové Lukas Holzhausen a Gottfried Breitfuss - jen jim to kazí Tell (Michael Neuenschwander), který používá kuši jako didgeridoo a musí být občas v tom mlžném ráně okřiknut důstojnými fojty "Willi, bitte!". A tak dále. Dojde i na slavnou scénu se sestřelováním jablka. Potměšilá úloha toho, kdo k osudnému činu Tella vyprovokuje, padla na dvorního Pařízkova herce Franka Seppelera.

Ne, že by to všechno byla taková - s prominutím - prdel; on je Vilém Tell skutečně švýcarský národní hrdina a ve vypjatě nacionalistické atmosféře multikantonální horské země se takové věci berou setsakra vážně. Koneckonců Schauspielhaus Zürich píše, že si od českého režiséra slibovali vnější pohled na "vnitrošvýcařinu". Nakolik se jim to splnilo, nedovedu posoudit, ale je to chytrá a zábavná inscenace. Se skvělými herci.

Další info zde.

Žádné komentáře :

Okomentovat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme