středa 20. března 2013

Varyš: Expats (Theater am Neumarkt, Zürich)

Neumarkt je menší divadlo v centru Curychu, stojící v jisté opozici proti hlavnímu Schauspielhausu: hraje v podkrovním sále jednoho historického domu, kde byla mimochodem ve dvacátých letech založena švýcarská komunistická strana. Divadlo bylo založeno v roce 1966 a otevírala ho Havlova Zahradní slavnost. Dnes jde o akciovou společnost, v níž má většinu kanton Zürich. Vždycky mi byl sympatický ironický "podtitul" Theater fürs Establishment. Na aktuálních programových letácích také zaujme zvýrazněné heslo "Letzte Saison Weber/Sanchez", odkazující k faktu, že letos končí pětiletá intendantura dvojice Barbara Weber a Rafael Sanchez. Kdy už konečně u nás budou mít divadelní šéfové ohraničená funkční období? A kdy se budu ke svým divadlům hrdě hlásit a personifikovaně stát v čele jejich propagace? A kdy jim konečně začne záležet na jejich první i poslední sezoně?

Expats je autorským kouskem Barbary Weber a také prvním dílem CH-trilogie (premiéra 24. ledna; druhý díl na téma švýcarské armády, Truppenbesuch, se hraje od 9. března a poslední díl, Dr. Madam Ihre Mössiö, sociální reportáž o manželské krizi, bude poprvé uveden 22. března). Jde o komedii o expatech žijících ve Švýcarsku.

Je to celkem jedndoduše sestavená koláž, ukazující v monolozích, dialozích i modelových scénkách různé moderní nešťastníky, kteří nemají stálý domov, neb v žoldu velkých firem zaujímají čelné pozice vždy v jiné zemi - a vůbec nejhorší je to ve Švýcarsku. Ukazuje singly, lidi ve vztahu na dálku, krachující manželství i celé rodinky. Jedním z nejvtipnějších momentů je pak rychlá rodinná oslava mezi tím, co tatínek přiletěl z Japonska a maminka se zas chystá do Latinské Ameriky. A chlapeček, který se bojí jít otevřit dveře. Maminka chápavě: "ty máš strach, že tě unesou, viď? ale neboj, tohle není Mexiko, ale jedna z nejbezpečnějších zemí na světě."

Nechybí pár scének z večírků, karaoke či návštěv u terapeuta. Kus je plný především četných narážek na švýcarskou národní povahu či roztodivné zvyky, což domácí publikum oceňovalo nadšeným smíchem a potleskem. Expats jsou solidní ukázkou celkem předvídatelného žánru. Nic moc nového inscenace neukazuje, herci byli ovšem znamenití. A herečky měly pěkné nohy.

Info zde.

Závěrečná poznámka k švýcarskému výletu: ani jedno ze tří představení nemělo přestávku, tento odporný mor českých najmě oblastních divadel. A ve všech případech fungoval divadelní bufet i po představení.

Žádné komentáře :

Okomentovat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme