pátek 21. října 2022

Švejda: SAD spustil podcast

Časopis Svět a divadlo spustil vlastní podcast, nazvaný Záhledy. Konečně, chtělo by se říct na prvním místě, když už jej má kdejaká mediální platforma (Divadelní noviny ovšem ne); minutu po dvanácté.
První díl, jehož se účastnili redaktoři časopisu (vyjma Jitky Šotkovské), se věnoval zahraniční inscenaci Ukolébavka pro mrchožrouty, kterou před krátkým časem uvedl festival 4 + 4 dny v pohybu; psal o ní ostatně na Nadivadle kolega Mikulka (zde).


Vstupní, informativní část podcastu působila poněkud tuze. Následovalo Mikulkovo představení inscenace Ukolébavka pro mrchožrouty, po kterém se mezi účastníky (vyjma pana šéfredaktora, který inscenaci neviděl, do debaty nicméně vstupoval decentními poznámkami) rozproudil hovor, soustředěný zejména na její interpretaci; v závěru, kdy se Vladimír Mikulka dotkl etických záležitostí inscenace, pak rozprava nabyla též společensko-kritických rozměrů (týkajících se otázek typu "prožranosti" kapitalistického systému).

Účastníci byli dobře řečnicky (artikulačně) disponováni, což je velice příjemné zjištění; snad jen mírně kromě Barbory Etlíkové, jejíž ostatně (již poněkud typické) tendování k vciťování se do inscenace se vymykalo z projevu ostatních.

Je otázka, jak takový kritický podcast vlastně koncipovat - osobně bych přivítal, kdyby měl více charakter diskuse, střetu rozdílných názorů a do debaty tedy byli přizváni lidé, kteří inscenaci viděli a hodnotili jinak; zde si zúčastnění víceméně přitakali. Z tohoto důvodu se pak vlastně tou nejzajímavější části diskuse stalo finále, kde Barbory Sedláková a Etlíková se (nejen pro kolegu Mikulku, ale i pro mě) nečekaně v rámci interpretace inscenace vytasily se "samozřejmým" argumentem protagonistovy kritiky kapitalistického systému; o generaci starší Ester Žantovská jim v tomto ohledu víceméně přitakala, nicméně konečně byl v debatě cítit nějaký střet, napětí - což by myslím pro podcast bylo vždy žádoucí.

Zůstávejme v očekávání příštího. Půlhodinový formát plně dostačuje.

 

Žádné komentáře :

Okomentovat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme