středa 26. června 2019

Dubský: Divadlo evropských regionů (úterý 25.6.)

Soukromé rozhovory (Jedl)


Bergmanovská variace Soukromé rozhovory je třetím pokračování volné trilogie zkoumající mezní polohy ve vztahu mezi mužem a ženou. Zatímco Médeia trpěla přemírou exprese a bizarních kostýmů, tentokrát se režisér Jan Nebeský soustředil především na herce a na text, který na základě díla Ingmara Bergmana napsala Lucie Trmíková.



Bergman je neúprosným pozorovatelem lidských charakterů, své postavy obnažuje až na dřeň a ukazuje tak jejich směšnost. Ženské postavy u švédského klasika bývají silnějšími, nejinak je tomu i u Soukromých rozhovorů. Anna je v podání Lucie Trmíkové ženou trápící se v neuspokojivém vztahu, jejíž pocity vůči manželovi se postupně změnily z lhostejnosti v otevřený odpor. Uniknout stereotypu všedního života se snaží ve vztahu s mladším mužem, aniž by řešila, jestli to celé někam směřuje. Z živelné ženy se tak po letech, kdy se vrátila k manželovi a její milenec se oženil, stává citově prázdná osoba, více přežívající než žijící.

Martin Pechlát ztvárnil manžela Henrika jako sebelítostivého slabocha, který po své ženě neustále požaduje, aby mu vyprávěla intimní detaily z jejího mileneckého vztahu. Svým doprošováním se Anně čím dál víc odcizuje, ublíženost se u něj postupně mění v agresivitu.



Dialogy manželského páru jsou zraňující, zrcadlí se v nich hluboké nepochopení, přes všechnu tragičnost v sobě ale nesou i nezanedbatelnou dávku humoru a ironie. Oba manželé své problémy konzultují s postarším protestantským knězem (hraje ho Zdeněk Maryška), jelikož partnerská krize je provázena i krizí víry. Kněz je pro ně spíše psychoterapeutem než duchovním vůdcem, jeho dobře míněné rady ale nepadají na úrodnou půdu.

S bergmanovskými inscenacemi se vzhledem k loňskému stoletému výročí narození slavného režiséra roztrhl pytel. Zatímco třeba Scény z manželského života, které uvádí agentura Harlekýn, se snaží přetavit vztahové peripetie do komediálního žánru, Nebeský ctí atmosféru předlohy. Právě díky tomu jsou Soukromé rozhovory krutě zábavnou podívanou.

LUKÁŠ DUBSKÝ

festivalové stránky zde

Žádné komentáře :

Okomentovat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme