čtvrtek 13. června 2019

Mikulka: Parbleu! (Atelier Lefeuver & André - Festival Aréna 2019)

Staří známí jsou zpět 


Jean-Paul Lefeuvre a Didier André jsou pro příznivce nového cirkusu něco jako staří známí. Nečekáte od nich něco převratně nového a překvapivého, ale přesto se s nimi pokaždé rádi vidíte: jsou milí a to své osvědčené říkají tak hezky, že jsou i po dlouholeté známosti pořád k sežrání.

Platilo to i tentokrát, když v podpalubí divadelní lodi Tajemství kotvící na Smíchovské náplavce zahráli svůj nový kousek Parbleu! (pouze dvakrát, ó hrůzo!). Takže jako obvykle: chytrá klaunérie s dokonale vážnou tváří, udivené pohledy, když se něco nepovede, ať už doopravdy nebo jen hraně, trocha kouzlení a trocha akrobacie, tu a tam naprosto skvělý nápad (třeba hned na úvod, kdy se oba zvolna posunovali napříč jevištěm ve stoje na kládách, do kterých Lefeuvre mlátil velkou palicí), a mezi nimi řada dobrých nápadů, využitých s naprosto suverénní profesionalitou. Najít by se dala i trochu slabší místa, obvykle v lyričtějších pasážích, ale nebylo to zas tak zlé a hlavně jich nebylo moc.



Jak už to u novocirkusových klaunů bývá, inscenace se nesou ve znamení určitých rekvizit. V Parbleu! jsou to kromě zmíněných prken a palice ještě koule na pétanque, zednické lžíce, hřebíky a klobouky. Kdyby Lefeuver & André na smíchovském festivalu hráli déle, vřele bych tu podivnou kombinaci doporučil. Takhle nezbývá, než nabádat k pozornosti, kdyby se ti dva s Parbleu! do Česka vrátili. Pokud mě paměť neklame, je to za posledních pár let to nejlepší, s čím tahle sympatická dvojice přišla.

více informací zde
fotka je jen reklamní, ale lepší jsem nenašel 

o festivalu Aréna jsem psal v Deníku N 23. 6. 2019 (přístup k článku zde)

Žádné komentáře :

Okomentovat

Jsme rádi, když diskutujete, ale prosíme, podepisujte se celým jménem.
Anonymní i nedostatečně podepsané příspěvky budou vymazány.
Vulgarity, urážky a off-topic komentáře se zapovídají.
Děkjueme